fredag 6 maj 2011

Ännu mera källarprov av årgång 2005

Återigen är det då dags att plocka upp något från årgång 2005 och liksom ta tempen på skyddslingarna som ligger där sida vid sida i sina små skålade ställningar från Quercia. Bland ställningarna finns det en liten sektion vikt åt 2005or från Domaine Prieur-Brunet och idag är det dags att kontrollera en av de enklare 1er Cruerna, nämligen den från Santenay-Maladière.

Frågan är vad ett vin för 200 SEK från en normalgod producent som Prieur-Brunet har för dagsform? Låt oss stilla nyfikenheten och hälla upp och provsmaka. Vill du förresten läsa mer om producenten så kolla här och här.
Aha, här ser man tydligt hur en svag tegelrim börjar byggas upp. Så ung och redan kommer de första ålderskrämporna fram. Nåja, lite mognad mår vi väl till mans ganska bra av.....över till nosen.

Det initiala nosintrycket är att här finns det definitivt frukt kvar, men att åldern har börjat ge sina avtryck. Frukten domineras av körsbär, och den långväga kusinen från landet, jordgubben, får bara stå i ett hörn och pytsa ut lite doftaromer. Eken med dess rostning finns kvar som en påminnelse om ungdomen, men kämpar mot nya doftbekantskaper som börjat dyka upp, nämligen jord, lite animalier och små, små tendenser till ruttenhet. För att knyta ihop säcken eller hålla ihop helheten finns det kvar en trevlig syra och små, men snörpiga tanniner.

Vi upplever här ett vin mitt i livet och det är definitivt så att åren på rygg har varit till fördel för dess utveckling. Det njuts redan idag, men kommer att fungera flera år framåt. Tveksamt om mina smaklökar kommer att tycka att just det här vinet blir så mycket bättre än så här. Bang for the Buck? YES!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar