tisdag 29 mars 2011

2006 Volnay-Santenots 1er Cru, Prieur-Brunet

En producent som inte tillhör någon toppskara eller gör något större väsen av sig är Domaine Prieur-Brunet. Jag har tidigare skrivit kort om dem och deras vita bas-Bourgogne här. Producenten skulle jag klassa som en av alla de producenter som gör ärliga och rustika viner som går hand i hand med det Burgundiska köket i sin stolthet och ärlighet. Att deras viner sedan oftast är riktigt prisvärda gör inte saken sämre. I alla fall om man köper dem på plats.

Det här vinet öppnar vi för att liksom ha något att dricka i lugn och ro på kvällskvisten, utan koppling till någon mat. Målet är lite vardagsnjutning under det att det småplockas lite i hemmet.
Bjuder det upp till dans och ger den njutning vi vill ha då?

Jodå, visst gör det så, och mer på ett rustikt sätt än med finess. Doften är ganska kraftig med röda bär, lite ek och annat smått och gott. Det är dock rätt grovt hugget och det går inte att leta efter fina doftspår här inte, men det är inte meningen heller då det här duger som det är, som ett mer maskulint och kraftigare vin.

Samma intryck eller upplevelse blir det i munnen. Det är tryck i smaken med mustiga bär, en dos ek, rejält med syra och tanniner som inte skäms för sig på något sätt. Härligt med en lite uppkäftig Bourgogne en tisdagkväll, helt klart.

Totalintrycket är att vinet gör mig glad och nöjd redan idag, men att några år på rygg definitivt kommer att göra det gott. Prisvärdet är det dock lite si och så med. För 29 Euro skulle jag nog vilja ha lite mer. Återkommer med tillägg om en dygn i kylskåpet ändrar min uppfattning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar