torsdag 10 mars 2011

Meursault från Alain Gras, nästan i sista stunden

Vissa byar eller producenter ligger en, av olika anledningar, närmare hjärtat än andra. I fallet Alain Gras från Saint-Romain så gäller det både byn och producenten. Byn ligger på kullarna, eller bergen om man är väldigt, väldigt, väldigt snäll, som ligger typ Väst Nord Väst om Meursault och Auxey-Duresses. Den lilla byn (243 invånare 2006) är liksom en sån som får en att längta tillbaka av bara synen. Att det sedan finns riktigt kompetenta vinmakare där gör ju inte saken sämre. Här har exempelvis Madame Lalou Bize-Leroy sin domän D'Auvenay så kompetens finns det helt klart.

En annan producent som huserar här är alltså Alain Gras, en man som inledde sitt vinmakande 1979 och som troligtvis är den man som mest aktivt har placerat Saint-Romain på kartan hos folk som gillar vin. Domänen producerar röda och vita viner från både Saint-Romain och Auxey-Duresses, och sedan görs det runt 3000 flaskor från Meursault varje år, vitt såklart. Druvorna till det vinet kommer från den Village-klassade vingården Les Tillets.

Kvällens vin är sista flaskan av Alain Gras som plockas ur källaren och jag noterade direkt att nya inköp ska ske. De vita viner jag har provat från både Saint-Romain och Meursault har nämligen fallit mig riktigt väl i smaken och har även legat på en riktigt bra prisnivå. Kvällens flaska är en Meursault, Les Tillets, 2005 och dricks till en rätt där smörstekt vitling är huvudnumret.
Doften kommer tät ur kupan och slänger stora sjok av sommarvått grus mot mig. Det är nästan lite bedövande och det dröjer ett tag innan jag fångar upp den matta av gul frukt som faktiskt finns. Väl inne i doftcentrum kryper det fram något som liknar karamelliserad citron och slutligen smörkola parat med lite oxiderade toner.

Smaken är initialt klar och frisk, med svag citrus och gula frukter som blandas upp av en ek som inte stör det minsta. Sedan kommer dock ett mellanparti som är lite, lite platt då syrorna är ganska förbrukade, men avslutet är förtjusande med härlig beska och en massa mineral. Smaken ligger kvar nästan hur länge som helst och jag märker tydligt hur jag söker efter mer och mer i munnen och det svarar upp ruskigt länge.

Grymt mycket vin för pengarna om man tänker på att vinet kostade nån tia över tvåhundringen när det inköptes. Det kan inte bli annat än köprekommendation för det här. Själv ska jag definitivt köpa på mig de vita från 2009.

11 kommentarer:

 1. Hej!
  Vet inte om du kör på comment moderation eller om det blivit något fel, men postar min kommentar ytterligare en gång:

  Alain Gras är en sån där producent jag velat prova på men aldrig blivit av. Har du provat på hans röda viner också?

  SvaraRadera
 2. Hejsan,

  Jag har bara provat hans vita från Meursault och Saint-Romain. Måste dock snart testa hans röda från Auxey-Duresses. Som jag har förstått det ska det vara riktigt gott med druvor från över hundra åt gamla stockar.

  Det enda minus jag har upptäckt med Alains viner är att det har varit en del flaskvariation med oxidation som spöke.

  SvaraRadera
 3. Det var precis den jag tänkte på! Får man fråga om du köper Alains viner i Sverige eller köper du på plats? Har aldrig hittat någon svensk importör.

  SvaraRadera
 4. Jag har både köpt på plats och importerat. Jag tror att jag får en ny prislista från ett företag nästa vecka med bl.a. 2009or från Alain Gras.

  Det kanske kan vara av intresse om det finns något kul?

  SvaraRadera
 5. Absolut! Sitter dock och planerar en Bourgogneresa under våren så tar det lite lugnt med vinköpen fram tills dess... Alltid intressant med inköpskanaler av bourgogne dock. De tyska näthandlarna som är duktiga på mycket är inte så starka på just pinot. Inte vad jag hittat iaf.

  SvaraRadera
 6. Har numer en prislista, modell ganska stor. Kan skickas på mail om du har en adress

  SvaraRadera
 7. Great! Skicka den till mail.matovin@gmail.com.

  Stort tack!

  SvaraRadera
 8. Kan man få prislistan som nämns ovan. jag tänker besök Alain för tredje gången i sommar

  m

  SvaraRadera
 9. Hejsan m

  Jag fick precis hem viner från Frankrike och de priser jag har innan rabatt är följande:

  2009 Auxey-Duresses, Rouge, 27 €
  2009 Saint Romain, Blanc, 27 €
  2009 Les Tillets, Rouge, 32 €
  2009 Saint Romain, Rouge, 27 €

  Du får det säkert billigare på plats, men då har du i alla fall ett riktmärke

  SvaraRadera
 10. Les Tillets görs väl bara i vitt - apropå listan i din senaste kommentar?
  Beställer du från någon som skickar till Sverige? Själv har jag än så länge bara en Alain Grasleverantör som skickar till Danmark.

  SvaraRadera
 11. Felskrivet från min sida. Det ska såklart vara Blanc i listan. Då ska den stämma och innehåller alla Gras viner.

  Kolla med http://www.autrementbourgogne.com. De kan nog leverera hem till dig.

  SvaraRadera