torsdag 17 mars 2011

Så många producenter, så många viner, så lite tid

Dags att återigen ge sig på en producent som det känns som om jag borde ha provat för länge sedan. Ibland blir det liksom bara så, det går nästan troll i saken. Nåväl idag ska jag bekanta mig med Domaine Francois Lamarche och då blir det på lägsta nivå för att se vad de kan göra där.

Domaine Francois Lamarche är en firma med säte i Vosne-Romanée. Firman är resultatet av i huvudsak tre generationer Lamarche som under åren har byggt upp både en vingårdsportfölj och ett rykte som gör att de numer är ett aktat namn i Bourgogne.

På toppen av innehavet finns ägor i en rad Grand Cru-gårdar, med spets i vingården La Grand Rue i gränslandet mellan La Tâche och Romanée-Conti. Till det lite 1er Cruer, Village-viner och en del generisk Bourgogne. Totalt summeras det ihop till drygt 11 hektar.

Hur vinmakning och annat går till finns bra beskrivet hos dem, så över till vinet som är deras Bourgogne Rouge 2008. Vinet är inhandlat från Theis Vine för 100 DKK under januarirean.
Nyöppnat och direkt i glaset erbjuds inte direkt någon Burgundisk sköndoft. Här är det rejält med ek, rostat så att doften känns som om en basturökt skinka varit med på ett hörn. Till det en hyfsat skopa lösningsmedel och det är svårt att skönja den rödfrukt som ändå finns där i bakgrunden och ropar på att komma fram. Tråkigt nog blir det en besvikelse även i munnen, med en massa syra och rätt sura lingon och tranbär. Här tas snabbt beslutet att vänta ett dygn och göra ett nytt försök.

......klockan vrids fram 24 timmar.

Återsniffen dagen efter ger att det mesta av eken är integrerad och samtidigt är frukten tydligare och kan beskrivas med lingon i sällskap av andra skogsbär och lite andra stänk av skog. Sen har en del örter och kryddor dykt upp och även ett stråk av anis, samt lite små grusiga mineraltoner....snacka om en bättre upplevelse.

Åter in i munnen är de sura bären dämpade och en svag lakritsaktig silkighet börjar träda fram. Det börjar likna nåt, men är inte riktigt där än. Nu är det dock rätt trevligt och ger en antydan om att det nog kan bli nåt. Den andra flaskan som köptes får dock ligga ett bra tag så får vi se vad som händer. Just nu är det helt enkelt för tidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar