måndag 21 mars 2011

Vem i hela världen kan man lita på?

Förra veckan fick jag frågan hur jag väljer ut vilka viner jag ska köpa och dricka. Det är väl ingen idé att försöka säga annat än att det är en bra start om flaskan innehåller Pinot Noir eller Chardonnay och oftast är det ännu bättre om vinet är från Bourgogne.

Efter att ha testat att läsa bloggar, tidskrifter och böcker landade jag till slut i en enkel lösning. Jag dricker alla årgångar och jag tar en del guidning av Clive Coates. Det visade sig nämligen att efter att ha jämfört betygsättning av producenter mellan bl.a. Coates och Norman & Taylor och jämfört med min egen bedömning har jag insett att jag och Coates är i riktigt bra synk. Det är nästan undantagslöst så att jag landar i samma bedömning som Coates om åsikterna mellan honom och Norman & Taylor går isär.

Jag har exempelvis strukturerat upp innehållet i deras respektive böcker (se bild nedan) och som exempel så ger det följande bedömning för producenterna från byarna Nuits-St-Georges & Prémeaux-Prissey, i de fall deras åsikter går isär och jag har en dokumenterad åsikt:

Norman & Taylor  bedömer att  bl.a. Remoriquet är en topproducent, men har inte med Potel, Vougeraie eller Liger-Belair. Tvärtom gäller för Coates. Här är jag typ i 100% synk med Coates. Samma mönster gäller ganska väl rakt av.


The Great Domaines of Burgundy och The Wines of Burgundy


Så enkelt är det alltså.....ja förutom att det finns vänner, provningar och annat som stökar till det på ett positivt sätt.

2 kommentarer: