torsdag 24 mars 2011

En röd Chassagne-Montrachet från Fontaine-Gagnard

Så var det återigen dags för en typisk Burgundisk "familjesoppa". Vi startar inte från början, utan nöjer oss med att ta utgångspunkten i Domaine Gagnard-Delagrange som skapades när Jacques Gagnard gifte sig med Josephe Delagrange 1959. Historien fortsätter med att Jacques och Josephe fick två döttrar Laurence och Claudine.

Laurence gifte sig med Richard Fontiane och Claudine med Jean-Marc Blain....och vips så fanns det två nya domäner, nämligen Domaine Fontaine-Gagnard och Domaine Blain-Gagnard. Läs mer här och här

Idag dricker vi ett vin från Domaine Fontaine-Gagnard, som med sitt säte i Chassagne-Montrachet självklart har sitt fokus på vita viner och i sin portfölj har de bl.a. en imponerande samling 1er Cru-lotter i Chassagne-Montrachet och även lite annat smått och gott. Dagens vin hör dock inte dit, utan är ett rött byvin, nämligen 2008 Chassagne-Montrachet Rouge.
Redan vid en första anblick i glaset kan man ana att det kan röra sig om en röd Chassagne-Montrachet. Här har vi nämligen en klar och ren rödfärg som är fullkomligt transparent. Nästan lite saftvarning på färgen.

I näsan får vi däremot en angenämt pepprig och örtkryddad rödfrukt som måste vara plockad i skogen. Efter ett tag kommer också en första antydan till unknadstoner och en lätt och snygg ekrostning. Svårt att klaga på det.

Smaken ger sedan röda, lite svagt sura bär och en rätt rejäl skopa syra med ett någorlunda strävt tanninavslut, där även mineralerna vinkar och ger glada tillrop. Helt klart ett klockrent bruksvin om man betänker att det kostade 180 kronor i Danmark i januari. Sen kanske det borde få en stund i ryggläge, men jag ville ju liksom testa och stilla nyfikenheten redan idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar