måndag 14 mars 2011

Savigny-Les-Beaune från Maillard Père & Fils

Efter gårdagens besvikelse kunde vi inte hålla oss från att testa Charlopin-Parizot mot något enkelt från källaren och göra en liten jämförelse. Det fick bli en gammal trotjänare, nämligen en Village-klassad Savigny-Les-Beaune från Domaine Maillard Père & Fils. Det enda som fanns kvar var årgång 2006 så jämförelsen är kanske inte helt reko, men å andra sidan kostade dagens vin mindre än 150 kronor när det beställdes för ett år sedan.
Redan vid den första anblicken i glaset ser man en tydlig skillnad. Nu gäller en mer klassisk transparens än gårdagens vin.

När glaset lyfts till näsan stiger en bärfrukt med jordgubbar och hallon som delvis känns igen från igår. Skillnaden är att nu har inte bären mosats ihop, utan kan kännas var för sig som en skön och klar bärfrukt. Här finns det även lite tranbär, en svag örtighet, lite jordig mylla och en begynnande unknad. Definitivt ett snäpp upp på doftskalan från gårdagen. Dag två är skillnaden markant, nyanserna fler och sniffvänligheten är kalasbra.

In med det i munnen och vad hittar vi väl där?

Här får man en härlig inledning med klara röda bär och en syra som är precis som jag vill ha den. Till det små tendenser av örter, jord och anis. Avslutet har dock lite, lite för mycket grön beska kvar, men då är jag väldigt petig i omdömet.

Trolleri och trollera, ett dygn senare har vinet blommat ut och all beska är borta och endast små silkeslena tanniner lämnar avtryck. Tänk vad ett dygn i kylen kan göra.

Det som slår mig mest med det här vinet är den extremt enkla drickbarheten. Det här stoppar inte upp någonstans utan rinner blixtafort ner i strupen. Pinot-saft av hederligt och ärligt snitt, utan att på något sätt vara stort. Lyckligtvis finns det fler kvar.......både i min och Maillards källare. Omdömet är att det här är väldigt, väldigt prisvärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar