fredag 18 mars 2011

2007 Chambolle-Musigny, Domaine Arlaud

Det finns en by som i mitt (och många andras) tycke kan leverera de mest silkiga, eleganta och sensuella vinerna i hela Bourgogne. Den byn är såklart Chambolle-Musigny. För mig är det något alldeles speciellt med vinerna därifrån och ikväll är jag spänd på vad Cyprien Arlaud kan leverera på Village-nivå.

Cyprien Arlaud är sonson till Joseph som grundade Domaine Arlaud 1942. Domänen har sedan dess gått i arv till Hervé och nu drivs den av Cyprien, som även har syskonen Roman och Bertille till sin hjälp. Vad som har hänt sedan den yngre generationen tog över är att i likhet med många andra domäner har den genomgått en kvalitetsmässig uppryckning. Det beror säkerligen som ofta annars på en gedigen utbildning hos den yngre generationen och en helt annan inställning till kunskapsutbyte och nya idéer.

Någon gång i mitten av 2000-talet hade utvecklingen tagit domänens viner till det som ofta karaktäriserar viner från Chambolle-Musigny och Morey-St-Denis, nämligen finess. Då domänens ägande har sitt fokus i dessa byar är man så att säga "hemma på mammas gata" igen.

Låt oss då se om man levererar enligt förväntan.
Hoppla, hoppla, redan den första sniffen ger antydan om Chambollsk silkighet. En mjuk bärighet med söta hallon, jordgubbar och körsbär får dansa runt med fröken sötlakrits. Till det en varm, örtig kryddighet. Det här är "spot on" vad jag ville ha.

I munnen fortsätter det finessrika och silkiga. Här ska inte syra eller tanniner störa och de knackar inte direkt på dörren, utan finns bara där, inbäddade för enkel njutning.

Ett enda ord får sammanfatta det här vinet: Drickglädje.

.......och ja, det levererar det som förväntas av ett byvin från Chambolle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar