söndag 29 maj 2011

En 2005a från Simon Bizé som inte levererar

Det finns vissa byar vars viner verkligen är underrepresenterade i min källare och provningshistorik. En sådan är Savigny-lès-Beaune och anledningen till det är nog en blandning av slump, tillgänglighet och de producenter som gör viner därifrån. I ett försök att bättra på detta en aning ska det bli en flaska från byn denna Champions Leauge-kväll.

Apropå byn så är det en by som bara ligger några kilometer från Beaune, så den passar väl för en liten utflykt för att fånga lite grönska och lugn. Byn är ingen stor sak, men där finns lite slott, i alla fall ett hotell, samt lite restauranger och barer.

Något som däremot sticker ut lite är den totalt oväntade synen som slår en när man kommer till Château de Savigny-lès-Beaune. I den fina parken finns en mängd flyplan uppställda. Det är nämligen så att ägaren Michel Pont är en klassisk samlarsjäl och han har både pengar och lust att visa upp sina leksaker. I parken och i byggnaderna finns runt 80 flygplan, en ruskig mängd modellflyg, bilar, motorcyklar och en del annat. Något att bryta av den normala vinhetsen med helt enkelt och så kan du hoppa på det där med vin genom att luncha och prova vin på slottet, när nu suget återkommer.


Flygplan i parken vid Château de Savigny-lès-Beaune


En av de producenter som har sina bopålar i byn är Domaine Simon Bizé Père & Fils. Den grundades av Simon Bizé runt 1880 och har sedan vandrat från Simon till Simon ett par vändor, innan någon insåg att det finns fler namn i världen och dagens Bizé fick namnet Patrick.

Det kan vara så att det var namnet som gjorde att Patrick egentligen inte alls ville syssla med vin, men vinet i ådrorna tog till slut överhanden och från att först ha arbetat motvilligt i vinhanteringen landade Patrick med vin som passion. När det nu blev en semi-slump att det blev vin som yrkesbana så lades inte heller någon kraft på utbildning i ämnet, utan det blev 3 x Simons samlade erfarenheter som fördes vidare. Hos denna producent härskar alltså nedärvd kunskap till skillnad från moderna instrument, något som gör att ögon, mun och ryggmärgskänsla får stor plats.

Så vad gör då Patrick för viner? I huvudsak är det viner från hemmabyn, med bl.a. 7 olika 1er Cruer och lite annat smått och gott. Dagens vin kommer från den Village-klassade vingården les Bourgeots och är en 2005 Savigny-lès-Beaune "Les Bourgeots",  Domaine Simon Bizé Père & Fils
Rent okulärt är det tydligt att vi har att göra med ett vin som uppvisar mognadstendenser. Det visar sig genom en tydligt tegelfärgad kant i glaset. Mognaden går igen i näsan som upplever en rätt trött frukt där det bryter igenom lite kafferosteri genom den lite jordiga körsbärsfronten. Lite påtvingad twist på glaset och luften avslöjar en rätt ordentlig dos höstlig undervegetation. Det är löv, lite ruttna grönsaker och aningens, aningens kryddighet.

I munnen blir jag sedan lite konfunderad, för en lovande initial rödfrukt försvinner rätt snart och mellankroppen är väldigt tunn, nästan lite vattnig. Det finns helt enkelt inget som i dagsläget håller ihop det här till en vettig helhet. Att sedan slutspurten innehåller en för stor dos av gröna toner och stjälkighet gör inte saken bättre.

Möjligtvis kan tid hjälpa till en del på traven, men jag har en känsla av att "det gröna" kommer att sitta kvar tills vinet är över kanten på sitt liv. Som du förstår gick inte det här vinet hem hos oss och min rekommendation är att inte köpa på sig av de flaskor som fortfarande kan beställas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar