onsdag 25 maj 2011

Clos Saint-Philibert - En monopol i Flagey-Echézeaux

Ibland hittar man texter som gör att det inte är någon idé att själv försöka sig på att skriva något. Så är fallet när det gäller vingården Clos Saint-Philibert, en monopol i Flagey-Echézeaux som ägs av Domaine Méo-Camuzet. Läs gärna artikeln på Burgundy Report och så har jag själv druckit en annan flaska av producenten här.

Det vin som vi dricker idag kommer givetvis från ovan nämnda vingård och är av årgång 2007. Vinet är alltså 2007 Bourgogne Hautes Côtes de Nuits "Clos Saint Philibert", Domaine Méo-Camuzet. Jag sa väl att det var vitt......
Hmmm....doften är en balansakt mellan å ena sidan en rejäl dos ek som håller kompisen smör i handen och i andra ringhörnan en riktigt rejäl dos citrus. Fräschör mot rostad ek, utan någon direkt vinnare. Totalt sett lite diffust som det kan bli med två så motstridiga krafter......det blir liksom inget direkt utrymme för mer finstämda doftaromer att dansa.

När vätskan får leka i munnen kan man bocka av doftintrycken ett efter ett. Smakmässigt hittar jag dock även ett uns av äpple och en rätt tydlig nötighet (Lite Meursaultitet). Att det sen byggs upp av en riktigt frisk syra och även kompletteras med schyssta stråk av mineral gör att vinet tar ett snäpp upp från kategorin vardagsviner. Återstående flaskor ska få vila, för det här kan nog bli riktigt kul vad det lider.

Det funkade förresten ruskigt bra till lax med nudelwok. Woken innehöll en rejäl mängd mandlar som funkade klockrent till vinet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar