tisdag 10 maj 2011

Tydliggörande avseende Doktor Lavalle

Så fort man slarvar så riskerar man en smäll på käften och så blev det såklart idag. I gårdagens inlägg nämnde jag Dr Lavalle och inom parenteser till på köpet, och så gör man förstås inte ostraffat. Namn ska förklaras. För att blidka "duktige" herr M kommer här ett kort förtydligande.

Doktor Lavalle var en professor verksam på Universitet i Dijon. Han gav 1855 (samma år som klassificeingen i Bordeaux) ut boken "Histoire et statistique de la vigne des grands vins de la Côte-d'Or". Det riktigt intressanta med detta är att den boken innehöll en inofficiell klassificering av vingårdarna i Côte-d'Or. Klassificeringen byggde på följande fem klasser:

  • hors ligne
  • tête de cuvée
  • 1ère cuvée
  • 2ème cuvée
  • 3ème cuvée

Denna klassificering har sedan ändrats ett par gånger, men utgör definitivt grunden för det system som används än idag. Ska man sen vara riktigt noga så använde sig Doktor Lavalle av ett tidigare verk av Denis Morelot när han gjorde sin klassificering, men det är såklart en helt annan historia.
En sista sak är att Doktor Lavalle benämns Jules på vissa ställen och Jean på andra. Anledningen till det är att han döptes till Jean och kallades Jules.

Så det så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar