söndag 8 maj 2011

Ett band, en huvudperson i en bok och en by i Côte d'Or

Ledtråd 1 - En skotsk grupp från Edinburgh lystrar till namnet.
Ledtråd 2 - Huvudpersonen i Albert Camus roman Främlingen bär namnet.
Ledtråd 3 - Det är namnet på den by som producerar mest vitt vin i hela Côte de Beaune.

Jag tänkte under någon vecka dricka mig igenom ett antal olika flaskor från denna by och samtidigt försöka belysa några olika fakta om byn och dess viner, odlare och annat. Fast främst tänkte jag nog se hur väl olika producenter lyckas med att fånga den klassiska "bystilen".

Låt oss vänta med fakta till senare tillfällen och ge oss på det första vinet.

Det första doftintrycket från en lite för kall flaska är att här finns gula äpplen, citrus och ek. Punkt.

Med värme, luft och en dos välvilja kryper det sedan fram både hasselnötter och smör, samt även en sötma bestående av honung och något som liknar muscovadosocker.

I munnen känns äpplena, men främst citrusen igen avseende fruktkontot. Här finns också smöret och ekrosten och ett mineralrikt, citrus- och melonbeskt avslut. Syran är ganska tydlig och allt som allt funkar det rätt bra, även om det kanske är lite klent i mitten.

Hur ska det här sammanfattas då? Jag är ju långt ifrån expert, men det här känns som ett rätt svårplacerat vitt vin från Bourgogne av helt OK kvalitet, men inte mycket mer än så. Producenten är definitivt bättre på att hantera sina röda viner. Att ha lagt ut 30 Euro för just det här vinet är väl inte världens bästa köp helt enkelt.

Vinet då? Jo, det är en 2008 Meursault från Domaine Maillard Père et Fils.


2 kommentarer:

  1. Kul med en genomgång av Meursault. Vår mkt begränsade erfarenhet är att en vit Meursault kan vara gudagod vit bourgogne - men lika ofta en litet intetsägande, ektung (och besk), disharmonisk historia. Därför är vi tacksamma för all hjälp att hitta de förstnämnda och undvika de andra. MVH - Vintresserad

    SvaraRadera
  2. Vi får väl se var vi hamnar med drickandet, men jag kan nog redan nu konstatera att av det vi har druckit från Meursault på senare tid så gäller regeln att producenten regerar. Som vanligt alltså.

    Kan kanske vara intressant att jämföra vinupplevelserna med hur andra bedömer producenterna och se om man hamnar ungefär lika.

    Kul och gott under tiden är det i alla fall.

    SvaraRadera