söndag 15 maj 2011

Meursault, typicitet och ett gott vin

Det finns en mängd olika sätt att beskriva vad som är typiskt för en viss vinstil, region, by eller producent. Det viktiga är väl egentligen vilka markörer som stämmer överens med ens egen näsa och mun, men visst är det en bra hjälp på traven att läsa eller lyssna till vad andra tänker och tycker.

Det som är typiskt för Meursault beskrivs ofta med dofter av hasselnötter, smör och mogen frukt, samt en smak som är rik och smörig. Det är nog kanske att göra det lite lätt för sig och jag tar gärna hjälp av The Burgundy Wine Company med en mer inlevelserik beskrivning.

"The most common descriptors attached to Meursault are hazelnuts, honey and vanilla for its aromas and creamy for its texture. However, this simplifies things quite a bit. In most cases, Meursault despite an almost olive-oil texture is countered by a precise mineral character, stoniness and a more refined overall palate than, for instance, Chassagne-Montrachet. It's the unique stony/mineral character that often gets lost when tasting Meursault, as many concentrate on the ripe, hedonistic primary flavors and aromas. It's the bipolarity of the wine, the interplay of both factors, that makes Meursault one of the most sought after white wines in the world."

En viktig faktor för att få njuta av komplexiteten hos en Meursault eller någon annan bra Chardonnay från Bourgogne är att våga låta vinet nå en anständig temperatur. Jag tar mina flaskor från källaren på ungefär tolv grader, men det är nog när vinet stigit i alla fall ett par grader som man börjar landa i ett läge där doft- och smakämnen riktigt börjar dansa.

Låt oss se hur dagens Meursault bjuder upp till dans. Det vi testar är en 2006 Meursault "Chevalières" från Domaine Prieur-Brunet.
Mumma för nosen är precis vad vi har idag. Här blandas en hel del frukt som äpplen och meloner med någon form av tillagad rabarber. Mitt slutliga val blir rabarberpaj. Till det finns en tydlig doft av rostad ek och någon slags lite sötaktig smörighet.

Väl i munnen får man först bekanta sig med en silkig smörighet som smakmässigt bär fram mjuka, mogna och koncentrerade frukter. Frukterna rundas sedan av till mjuk och lång smörighet där slutet kompletteras med inslag av citrusbeska och mineralitet.

Det är väl liksom ungefär det här man vill uppleva, d.v.s. inte bara ett gott vin, utan också rätt så mycket "Bang On" när det gäller typicitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar