fredag 13 maj 2011

Bröderna Humbert, hack i häl på kusinerna

Gevrey-Chambertin är ju fullt av bra producenter och till den mer kända skaran hör kusinerna Dugat, nämligen Bernard och Claude som håller i spakarna i varsin riktigt bra domän (Domaine Bernard Dugat-Py och Domaine Claude Dugat).

Lite mindre kända är deras kusiner Frédéric och Emmanuel som lystrar till efternamnet Humbert och är närmsta grannar till Bernard. Deras lilla vinproduktion går under firmanamnet Domaine Humbert Frères. Ansvarsfördelningen mellan bröderna var tidigare så att Emmanuel skötte vingården och Frédéric jobbade inne i vinanläggningen. Detta ändrades efter några år och med det skiftet kom också framgångarna. Vinet blev helt enkelt ett par snäpp bättre.

I mina ögon eller rättare sagt gom är det här en alldeles lysande domän. De lyckas få fram kalasbra viner till vettiga priser. Det enda problemet brukar vara att man behöver vänta rätt länge på vinerna. Det är dock något jag inte tänker göra idag, utan nu knäcker vi ett ungt och troligen oförlöst vin från Fixin. Vinet är en 2008 Fixin från Domaine Humbert Frères.
Från Bourgogne-kupan stiger det dofter av täta, koncentrerade surkörsbär och röda vinbär. Snyggt uppblandat med rostad ek, mjuka kryddor och en anis som nästan är lite åt lakritsfudge-hållet.

Munnen bjuds på en god och syrlig körsbärsfrukt med inslag av tranbär. Så långt allting gott, men det som lyfter vinet är helhetskänslan och den begynnande silkigheten och sötman som börjar krypa fram, tillsammans med snyggt avrundade tanniner. Det här är dock på tok för ungt, men potentialen lyser igenom. När alla delar fått massera varandra i några år kommer det nog att krypa fram något ljuvligt i helt nya kläder från syskonflaskorna till denna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar