tisdag 31 maj 2011

En 2009a från Domaine Jacqueson i Rully

Domaine Jacqueson är en helt ny bekantskap för mig, men rekommenderades starkt av franska vänner så jag blev såklart tvungen att testa viner från domänen. Producenten har sitt säte i Rully och är en relativt ung företeelse. Henry Jacqueson startade sin verksamhet direkt efter andra världskriget med ägor från morfar och efter en inkörningsperiod så började försäljningen och med den kom pengar till att expandera.

Henry fick på sjuttiotalet hjälp av sin son Paul och har numer lämnat över rodret till Paul och hans fru Pierrette. Nästa generationsskifte pågår då deras dotter Mary numer är engagerad i verksamheten.

Ägorna uppgår till totalt 12 hektar och från dessa skapas en portfölj med mestadels vita viner, varav fyra 1er Cruer, men också ett flertal röda och en crémant. Det vin som dricks idag är 2009 Rully 1er Cru "La Pucelle", Domaine Jacqueson.
Här har vi en härlig bersådoft som fångas av näsan. Det är försommarens fullt utslagna blommor och även lite av den honung som bina samlar på sig. Lägg till moget, gult äpple och svaga toner av citrus och bersåbilden är klar. Det enda som pekar åt ett annat håll är den doft av ek som finns, men den är så fin så den inte stör.

I munnen finns samma intryck som i doften, kompletterat med lite mineralitet och lite, lite smörkola. Det är ruskigt drickvänligt och har en självklar balans inbyggd redan nu. Det här kan jag definitivt dricka mer av, utan att det gör ont på något sätt. Det känns lite grand som en Lamy eller något åt det hållet i stilen. Priset var 25 Euro och jag klagar inte alls. Den enda randanmärkning jag kanske kan ha är att syran redan är så "inne" i vinet att flaskorna nog inte tillåter sig så lång vilotid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar