onsdag 1 juni 2011

Bas-Pinot från Maison Nicolas Potel, eller nära skjuter ingen hare

När Gérard Potel olyckligt lämnade jordelivet 1997 beslutade sig vissa ägare av Domaine Pousse d’Or att sälja domänen han drev. Det innebar att den unge sonen Nicholas Potel stod utan arbete och det blev upptakten till den négociant-verksamhet, Maison Nicolas Potel, som då startades och som än idag bär hans namn.

Det var en verksamhet som växte snabbt under Nicolas kontakter och ledning. Efter att senare ha startat en helt egen verksamhet under namnet Domaine Nicolas Potel och hamnat i en hel del meningsskiljaktigheter med ägarbröderna Cottin från Labouré-Roi fick Nicholas lämna Maison Nicolas Potel och gick då vidare till sin nya verksamhet, som efter namnkonflikter fick namnet Domaine de Bellene.

Namnet Potel som han alltså inte längre har rättigheten till drivs vidare av Labouré-Roi som fortfarande tillverkar vin under det inarbetade namnet Maison Nicolas Potel. Portföljen är imponerande med en radda Grand och 1er Cruer som topp och till det en bredd som gör att alla kundtyper kan bli tillfredsställda.

Av alla vinerna ska vi idag dricka det enklaste av de enkla, nämligen en 2007 Bourgogne (Pinot Noir), Maison Nicholas Potel. Noteras bör att vid denna årgång så arbetade Nicolas fortfarande kvar på firman.
Jag drar in en djupsniff och doften är fin med körsbär och lite surare bär som lingon och tranbär. Sen finns ett parallellt doftspår som bygger på ek, med rostat kaffe, och riktigt mörk choklad......och visst hittar man också lite trevliga kryddor om man väntar och söker. När undervegetationen gav sig tillkänna vet jag inte riktigt, men visst kom den också.

I munnen återkommer sedan bären tillsammans med en rätt tydlig syra. Efter det startar leendet när de små tanninerna nästan döljs i silkiga slöjor med sötaktig smak av kryddor och lakrits. Shit vad det lovade gott.....typ dit.

Det är ju sjutton att man ska vara tvungen att vakna upp och fatta att man inte når till himlen med 116 spänn. Och vad är då problemet? Jo i avslutet startar lite grand av en kamp mellan en örtig grönbeska och den trevliga sötman, och beskan vinner enkelt på poäng och jag blir så förbaskat besviken när det nu var så nära.

OK då, för 116 spänn från BS funkar det, inget snack om det, men jag trodde för en sekund på så mycket mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar