söndag 26 juni 2011

Lättdrucket sommarvin från Chorey-Lès-Beaune

Efter en traditionsenlig midsommar med bl.a. sill och grill känns det skönt att i lugn och ro ta sig ett par glas väldigt lättdrucket vin och veta att det är en vecka kvar innan semestern inleds. Valet av vin blev idag ett vitt kommunvin från Chorey-Lès-Beaune och den lilla firman Domaine Maillard Père & Fils.

Chorey-Lès-Beaune förresten, det är lite av en udda fågel bland byarna i Côte d'Or då den ligger på "fel" sida om RN74, d.v.s. på den platta och lågt liggande slättmarken. Marken som blev klassificerad som egen AOC först 1974 räknas inte till de bättre områdena, vilket tydligt märks genom att det här saknas vingårdar klassade högre än Village-nivån. Oavsett detta så finns det faktiskt en del helt OK vin härifrån och det brukar vara bra prissatt i förhållande till sina mer namnkunniga bygrannar.

Anledningen till att det går att göra bra vin härifrån är att det finns ett vattenflöde i form av Rhoin som förr i tiden förde med sig kalksten, sand och annat som över tiden har skapat goda förutsättningar för vinodling.

En av de få producenter som gör vitt vin från byn är Domaine Maillard Père & Fils och det är ett vin från dem som dricks idag, nämligen en 2008 Chorey-Lès-Beaune Blanc.
En rätt enkel och fräsch doft möter en i glaset. Här dominerar en lätt och ren doft av gul frukt med äpple och citrus som huvudfrukter. Tillsammans med lätta toner av rostad ek och en svag, svag touch av smörkola skapas ett rätt trevligt doftintryck.

Doftintrycken återkommer i munnen och med hjälp av en rejäl dos syra skapas ett fräscht, om än rätt enkelt vin. Det fungerar väldigt bra att bara att dricka som det är och mår ganska bra av att hållas rätt svalt. Kvaliteten håller inte upp vinet när temperaturen i glaset stiger. Som bersåvin är det dock perfekt och för 16 Euro sitter det som en schmäck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar