fredag 10 juni 2011

Beaune du Château från Bouchard, men först lite godis från Sydafrika

Lite småplock  med salta förtecken, där charkuterier är ett av inslagen, brukar i min mun ofta funka med vita viner som äger viss sötma. Dags att lämna Bourgogne och börja kvällen med något annat således.

Ett vin jag har köpt på mig i ett par omgångar är en Chenin Blanc från Ken Forrester i Stellenbosch som går under namnet FMC. En del hävdar att det står för "Fucking Magic Chenin".....vad vet jag.....men sanningen är nog mer "Forrester Meinert Chenin".

Det jag vet är att vinet är en fullblods-Chenin där vinet kryddas med några procent bortytiserad juice för att ge det lite extra uuuumpf och en liten särprägel. Mer att läsa om vinet och producenten finns här.

Efter lite surfande verkar det som om jag sippar på hyfsad högpoängsjuice, så låt oss testa vinet som är en 2007 FMC från Ken Forrester.
Om vi börjar med färgen så är den riktigt guldskimrande vacker och lockande, vilket gör att snart är näsan där den ska vara, i glaset. Doften är en snyggt sammansatt kompott av mogen sötma, där bina med deras vax och honung är med på ett hörn och resten mest är mosade frukter med persika och ännu mer persika som tydligaste inslag. Okej då, lite blommor flyter väl ovanpå.

När den fetsilkiga vätskan kommer in i munnen är det samma visa igen, alltså blommor, bin och frukt, men också lite citrusbeska som ger ett trevligt och behövligt motstånd. Syra finns, men inte så mycket mer än så.

Ja, jag gillar det här, men är faktiskt nöjd efter ett par glas när det gäller vin i den här stilen. Betygsmässigt är det definitivt bra, men i min smak inte hyllningsbart som på andra håll.

---------------------------------------------

Här tarvas lite back to basics känns det som och vad kan då vara bättre än en trotjänare från firma Domaine Bouchard Père & Fils. Den här domänen känner väl nästan alla till och den har en historia som sträcker sig så långt tillbaka som tidigt 1700-tal, men som från 1995 ingår som en del i Champagnehuset Henriot, eftersom familjen Bouchard då sålde ut.

Sedan 1995 har här hänt en hel del. Det har investerats i nya vingårdar, ett nytt vineri, nya arbetssätt, etc. Allt möjligt i och med att nya pengar har pumpats in, och med dessa investeringar har kvaliteten liksom återgått till hur det en gång såg ut förr i tiden och Domaine Bouchard Père & Fils är återigen en aktad producent, sin storskalighet (130 hektar) till trots.

Ur den digra portföljen provar vi idag 2007 Beaune du Château 1er Cru, Domaine Bouchard Père & Fils.
Här möts vi direkt av igenkännelse. Det är hallon och jordgubbar som fruktinslag och sedan definitivt lite vingummi. Du vet den svarta (jaja, den godaste)  från Bassets. Inte nog med det, utan här finns också en fin kryddighet som samsas med drag av varm jord, och i den står några rosor och bidrar till doftintrycket....innan de vissnar ner och bidrar till lite ruttenhet. Sen märks såklart fatrostningen, men den känns bara trevlig.

När det är dags för munnen fylls den av ung anismättad frukt med jordgubbar, hallon och körsbär. Här finns också en frisk syra, fina tanniner och en liten trevlig mineralitet. Med tid öppnas det även upp för lite trevliga kryddor som bidrar till en fin helhet.

Sammantaget kan man väl säga att det är ett vin som är väldigt drickbart och funkar helt klart för sitt pris på 229:- på systemet (BS), men det är ju kanske inte direkt en renrasig 1er Cru. Jag har dock inga problem att köpa fler av detta för det funkar både som matvin och solitär, utan att direkt glänsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar