tisdag 7 juni 2011

Les Enseignères - Kommunläge med tokgrannar

Efter en lång och varm dag med mestadels uteaktiviteter är det väldigt lätt att vitvinssuget gör sig tillkänna, och på den numer svenskaste (?) av dagar råder inget undantag. Efter lite funderande känns det som om det är dags att ta tempen på hur årgång 2006 från Domaine Hubert Chavy står sig idag. För lite mer information om domänen och andra Chavy-fakta, se här.
Les Enseignères är kanske den mest kända av Puligny-Montrachets Village-klassade vingårdar och anledningen till det är rätt självklar om man tar en titt på kartan (se ovan). Närmaste grannar är nämligen Bienvenues-Batard-Montrachet och Batard-Montrachet. Vi har alltså att göra med en Village-klassad vingård som ligger dikt an mot två av de största vitvinsvingårdarna i världen. Såklart "smittar" de geologiska förutsättningarna av sig, så förutsättningarna för att göra bra vin härifrån torde vara god.

Det vin vi smakar på idag går alltså ganska lätt att lista ut från inledningen, det är en 2006 Puligny-Montrachet "Les Enseignères", Domaine Hubert Chavy.
Vinet ger nyöppnat ifrån sig en rätt anonym doft med svaga spår av både päron och äpple, men lite tydligare citrus och honungs-aromer. Sen finns det ett slags skimmer av fint behandlad ek och vått grus i bakgrunden. Finstämt kan man nästan kalla det.

Med luft blir citrusen till väldigt tydlig citron och sakta smyger det sedan på blom- och gräsdofter, som om jag fasiken satt vid ett rosenbuskage med nyklippt gräs i närheten. När händer det med en vit Bourgogne?

Väl i munnen är dock igenkänningsfaktorn betydligt högre. Här finns lite äppelfrukt och fina spår från fatbehandlingen, men det som gör att vinet lyser är citrusen i par med en bibehållen fräsch syra och väldigt tydliga, nästan munuttorkande (svårt ord) mineraler som börjar med kalk och avslutas i renaste metall.

Läget gav förutsättningar för ett bra vin och dessa har förvaltats på ett riktigt bra sätt. Ett väldigt lättdrucket kalasvin och väl värt sina 30 Euro.

3 kommentarer:

 1. Hej! Jag ville främst skriva för att tacka för en mycket trevlig blogg. Kul att någon sörplar på med gott mod, istället för att som de flesta andra hela tiden återkomma till det uttjatade mantrat: 'Bourgogne är ett minfält!'. Samtidigt så passar jag på att fråga om du känner till några bra näthandlare som håller ett bra sortiment bourgogne?
  /Claes

  SvaraRadera
 2. Tack,

  Alltid kul med glada tillrop. De gör skrivandet så mycket roligare.

  När det gäller inköp har jag hittills handlat rätt mycket direkt i och från Frankrike, på egen hand och via vänner.

  För att få tag på andra godsaker har jag breddat mig och har både åkt till Köpenhamn och handlat på nätet därifrån. De bästa inköpsräderna har jag gjort på Theis Vine när de haft Restsalg på Bourgogner. De skickar gärna hem om du vill.

  Från Frankrike har jag köpt från Autrement Bourgogne och de har lite gott och blandat, det gäller även priserna.

  Jag håller själv på och kollar lite efter bra leverantörer, men tror nog höstens bulkinköp blir i Danmark.

  Någon annan som har något att bidra med?

  SvaraRadera
 3. Som sagt, jag är definitivt en rookie på Bourgogne men bra Köpenhamnshandlare som har lite udda producenter och som håller hög kvalitet är:

  http://petillant.dk/

  http://www.vinrosen.dk/

  http://www.le-papillon.dk/start2.htm

  /Patrik

  SvaraRadera