måndag 6 juni 2011

Riktigt gott från Michel Lafarge - med rejäl uppsida

En gammal pensionerad borgmästare, hans son och ett följe med glada hönor är en syn som kan upplevas i Volnay. Fångar du den synen är det säkert Michel och Frédéric Lafarge som är ute och spankulerar i eller på väg till någon vingård. Här tycks lugnet råda och lugnet är säkert en produkt av deras filosofi avseende naurlig vinmakning med biodynamiska förtecken.

Grundtanken är lika enkel som självklar, nämligen att låta bli att lägga sig i så mycket som möjligt och genom traditionella metoder låta växtplats och druvmaterial få lysa i vinet. Det innebär vidare att vid nyplanteringar så är klonala urval bannlysta då det anses ge för hög avkastning. Vill du läsa mer så kolla gärna här.

Nåväl, över till vinet som är en 2007 Volnay ”Vendanges Selectionnées”, Domaine Michel Lafarge.
Efter ett par röda viner i rad som uppvisat lite väl mycket surfrukt och/eller gröna, omogna toner hoppas jag på bättre tur denna gång. Vid den första sniffen vaknar viss oro då det är en pigg och syrlig rödfrukt som fångas in. Till min glädje är det dock inte bara sura körsbär som sitter lägst fram, utan doften bjussar mer på hallon och i viss mån jordgubbar, vilket gör att hoppet ökar.

Efter en tids luftning balanseras vinet och nya dofter ger sig över tiden tillkänna. Det är små toner av fint rostad ek, mineraler och en kryddblandning med orientaliska kryddor som gör att jag börjar må rätt bra.

När vinet får tillåtelse att landa i munnen upplever jag en tydligt ung frukt med markerad syra och ett uns av gröna toner som ackompanjeras av ytterst små, och fint sträva tanniner. I övrigt finns lite söta godistoner i spannet smörkola till sötlakrits som tillsammans med en kryddblanding presenteras i en skönt silkig textur.

Med tid och luft rundas frukten av och övergår mer och mer till en silkig elegans. Det blir skitgott efter ett par timmar och då försvinner det blixtafort ner i våra strupar.

Ett ungt vin som är riktigt trevligt att dricka idag, i synnerhet med lite luft. Det lär dock bli riktigt, riktigt gott med lite mognad och jag måste nog komplettera med ett par flaskor.

2 kommentarer:

  1. Instämmer, det här vinet är exceptionellt bra och väldigt elegant. Man kan önska att fler gjorde sina bourgogner på Lafarge-vis. Som sagt, läge att handla medan det finns kvar.

    SvaraRadera
  2. Jag lade in en beställning precis när jag publicerade, bara för att vara på den säkra sidan :-).

    SvaraRadera