söndag 5 juni 2011

Monopolvitt från Domaine de la Vougeraie - Anno 2005

Familjen Boisset är en av de största familjerna inom fransk vinindustri och äger och driver ett antal olika alkoholrelaterade verksamheter. Under främst 1980 och 1990-talen köpte man på sig ett antal firmor/vingårdar och med dessa som bas skapade man Domaine de la Vougeraie 1998. Det man gjorde var helt enkelt att samla sina bästa vingårdslägen inom samma domän i ett försök att ta upp kampen med de andra prestigeproducenterna. Att man blivit ett namn att räkna med råder ingen tvekan om. Det som kan diskuteras är väl hur långt man egentligen har nått.
Den person som i huvudsak har utvecklat domänen är Pascal Marchand. Med honom i rodret vred man produktionen till biodynamisk och kvaliteten tog ett par steg åt rätt håll. 2006 tog sedan Pierre Vincent över som vinmakare och frågan är om saker inte har tagit sig ett snäpp till efter det.

Intressant är att Boisset driver ett elitlag och plockar in det bästa man har, som när Pierre Vincent togs över från Jaffelin (som man också äger). Jag får lite vibbar av fotboll och Chelsea eller nåt, i alla fall om man jämför med den historik som ligger bakom väldigt många av domänerna i Bourgogne.

Låt oss se vad man kan göra med lite Chardonnay-druvor från monopolvingården Clos du Prieuré av årgång 2005. Vinet är alltså 2005 Clos du Prieuré, Domaine de la Vougeraie.
Tänk dig en skål med fruktkulor av melon, gult äpple och lite persika där det har ripplats över lite god honung och smält fudge. På avstånd står ett skål nymalda kaffebönor som ska användas till espressobryggaren. Där någonstans landar doftintrycken.

I munnen får den mjuka frukten sällskap av citrus och en liten dos syra, men framförallt en väldigt god och väl avvägd antydan till smörighet som avslutas med en rejäl dos mineraler. Det här är helt enkelt riktigt, riktigt gott.

Jag är svag för tydligt fräsch frukt som fått en varsam behandling av ek och avslutas med rejäl mineralitet och det här platsar definitivt i den ligan. Mums helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar