torsdag 23 juni 2011

Vougeraie Les Evocelles 2007 kan gott ligga till sig

Det är inte många Bourgogne-producenter av klass som kan lista elva viner på Systembolaget. Det kan dock Domaine de la Vougeraie, d.v.s. firma Boissets prestigemärke. I början på juni släpptes vissa nya viner från producenten och det fylldes på med flera mitt i månaden. Ett av dessa var Gevrey-Chambertin "Les Evocelles" med årsringar från 2007.
Les Evocelles är firmans första vingård och har sitt namnmässiga arv från Les Broselles som betyder typ jordlott med buskvegetation. Vingården ligger inte i Gevrey-Chambertin som etiketten antyder, utan i Brochon, d.v.s. grannbyn. Det är dock fullt tillåtet för Village-klassade vingårdar i Brochon att säljas under sin mer namnkunniga grannes namn.

Enligt producenten ska vingårdens läge delvis kunna jämföras med Les Ruchottes-Chambertin, något som kanske mest är ett införsäljningsförsök, vingården är ju trots allt Village-klassad.

....och så över till vinet som självklart är 2007 Gevrey-Chambertin "Les Evocelles", Domaine de la Vougeraie.

Jag hade inte tänkt mig att dricka det här vinet än, men inspirerad av detta inlägg korkades det upp idag. Läs gärna det inlägget och även detta om du vill veta lite mer om producenten.
Med näsan nedgrävd i glaset fångar jag upp dofter som direkt för mig till komposthörnet i trädgården. Här finns nymultnad jord, grönsaksblast som är under nedbrytningsprocess och även en hög av sumpfyllda kaffefilter. För en Bourgogne-älskare är det rustika och finfina dofter. Lite synd dock att frukten trycks tillbaka lite och får svårt att hävda sig, men visst finns det körsbär och även små spår av hallon och jordgubbar.

Smaken är också den av det lite grövre slaget, alltså ingen silkeslen Gevrey som dansar i gommen, utan mer en pubertal juice märkt av ekkyssen. Visst har vi en del gottigt för gommen med schysst frukt, vissa trevliga örtiga inslag med en aning anis och bra syra, men just nu är det lite för mycket ek för mig.

Inga fler inköp planeras in i konkurrens med annat gottigt, men visst lockar det lite att se hur det utvecklas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar