fredag 17 juni 2011

Jag bugar mig för både Groffier och årgång 2009

I Morey-St-Denis huserar den lilla domänen Groffier som lyckas med bedriften att ha tre generationer igång i produktionen samtidigt. Äldst i huset är Robert som tillsammans med sonen Serge har drivit firman under många, många år. Nyligen anslöt sig Nicolas, d.v.s. nästa generation i vardande och de Groffierska traditionerna och hemligheterna kommer åter att ärvas och säkerställa att vi konsumenter kan glädjas åt förstklassiga viner ännu ett tag.

Domaine Robert Groffier är fullt ut en rödvinsproducent med fina ägor i byarna runt Morey-St-Denis, men faktiskt inga alls på hemmaplan så att säga. Guldäggen i korgen är Bonnes Mares, Chambertin Clos de Bèze och Les Amoureuses, och det sammanlagda ägandet uppgår till ungefär 7,5 hektar.

Bland ägorna finns även en Village-klassad lott i Gevrey-Chambertin från vilket druvorna till kvällens vin är hämtat. Vingården är Les Sevrées och rankorna planterades 1980.

Låt nu nyfikenheten stillas med en 2009 Gevrey-Chambertin, Domaine Robert Groffier.




Ja jäklar nu händer det. Här sätter man formligen en ungdom till näsan och får hela den sagolika doftpalett man kan önska mot sig. Här finns de obligatoriska bären i form av skogshallon, kompletterade med körsbär och jordgubbar. Allt liksom samlat i en liten och våt skogsdunge där förmultningen av löv och annat precis har inletts och där det även växer en samling av vildrosor. Till detta finns en fin motpol i form av eleganta fat,ett spår av lakrits och lite våt grusväg. Ungdomlig mumma av kaliber, helt klart.

Jag lovar, det blir inte sämre i munnen. Det här är redan idag ett bygge där delarna spelar ihop soch levererar som en värsta symfoniorkester och resultatet blir till ett vin som är en glädjefull, silkig smekning i gommen. Jag vill helt enkelt bara ha mer och mer och mer.

Visst, det kostar sina modiga 499:-, men ska du unna dig lite första klass Pinositet så är det inget snack, det är köpläge, och då gäller privatimport från Tryffelsvinet.

Utöver att vinet är gott måste jag åter hylla årgång 2009 rejält. Vilken tillgänglighet och kvalitet....dubbeltumme upp.

14 kommentarer:

 1. hmm, knepigt... Det enda med familjen Groffiers etikett som finns listat på tryffelsvinets hemsida är C-M 1er cru 'les sentiers'. Var det ett medlemserbjudande?
  /Claes

  SvaraRadera
 2. Hej Claes,

  Jag mailade Tryffelsvinet och förklarade att jag var intresserad av Groffiers viner och fick då artikelnummer för några viner som var möjliga att beställa.

  Skicka ett mail till Stefan på Tryffelsvinet så löser det sig nog.

  SvaraRadera
 3. Ytterligare en sak. Kolla deras prislista så ser du vad som finns.

  http://tryffelsvinet.se/1/1.0.1.0/88/Prislista%2020110531.pdf

  SvaraRadera
 4. Visst känns det som att 2009 lever upp till hypen!

  Det rycker alltid i köpvenen när man läser sånt här, men 500kr är helt klart ganska mycket för ett byvin...

  SvaraRadera
 5. 2009 och tillgänglighet är inget snack i min lilla värld längre. Sitter mest och funderar på vad som ska slinka ner härnäst och vad mina "sista" slantar ska läggas på. Jag har nästan lovat mig själv att bara köpa röda 2009or ett tag.

  Håller med om att en femhundring är mkt pengar, men det är inte så ofta man får den kvaliteten för den pengen direkt från hyllan här i Sverige.

  Kvalitetsmässigt låg den ungefär som en 2005 Vosne-Romanée från Arnoux/Lachaux jag testade tidigare i år. Det var kanske hundringen billigare, men är fyra år äldre. Sätter saker lite i tillgänglighetsperspektiv.

  SvaraRadera
 6. Tack för svaret, pdf:en hade jag missat.

  Till er med lite mer kött på benen: när tror ni att det börjar komma lite fler 09:or i handeln? Just nu så tycker jag mig se mest 07:or på bolaget. Med tanke på att Bourgogne i grunden är ganska dyrt, fast samtidigt inte speciellt prisvolatilt med hänsyn till årgång, så känns det som om det kan vara värt att vänta in den bättre årgången.

  I korhet: är det en hög med 08:or som först måste ur vägen innan man kan börja handla?

  /Claes

  SvaraRadera
 7. Jag är långt ifrån någon expert på hur distributionen går till, men å ena sidan så tar det ju en del tid innan en skörd är buteljerad och färdig. Ser man till Bourgogne 2009 är numer det mesta redo att skeppas och då gäller det bara att ha koll på vem som släpper vad.

  Systembolaget följer ju någon slags cyklisk hantering där årgång ersätter årgång i en rättviserytm, men flaskorna finns tillgängliga hos näthandlare och i exempelvis Danmark betydligt tidigare. Håll även koll på importörerna och deras restaurangsortiment för där händer saker i det halvt fördolda.

  Köper du från flera håll och källor så kan du vara lugn för att du får tag i saker som funkar och i den mängd du vill ha. Det gäller bara att vara lite aktiv i sitt sökande.....flaskorna finns där :-)

  SvaraRadera
 8. Nu är jag här och tjötar igen... Efter din post har jag snokat runt lite efter andra omdömmen om domänen. Ibland har jag stött på åsikten att huset gärna vräker på med ek. Det var inget som du upplevde som ett problem?

  Buteljerna kostar ju en slant, och om man, som jag hade tänkt, skall köpa ett par flaskor var ifrån olika lägen så känns det lite kostsamt att korka upp en C-M 1er bara för att sedan bestämma om man skall köpa två till för lagring.

  Snart får du skicka en faktura för vinkonsultarbete :-)

  /Claes

  ps. Har du läst/införskaffat Jasper Morris 'Inside Burgundy' ännu (för det är väl en tidsfråga gissar jag på)?

  SvaraRadera
 9. Hej Claes,

  Om vi säger så här, jag lade in en beställning på lite fler flaskor, så nu ligger det några olika godbitar och gottar till sig i källaren. Så säker känner jag mig.

  Eken var definitivt inget som helst problem. Jag börjar bli mer och mer "allergisk" mot ek i för stor dos, men här upplevde jag bara harmoni.

  Jasper Morris ska definitivt köpas och det snart, men i sommar blir det skönlitteratur som är långt från vinets värld.

  Lycka till med inhandlingsbeslutet.

  SvaraRadera
 10. Ok, tack för svaret. Ja detta låter ju bra, jag tar rygg.
  /C

  SvaraRadera
 11. Vad tror ni om Groffiers enklare Bourgogne Rouge 2009 som säljs i 6-pack för ca 1500:- om nu 2009 är kanon?

  SvaraRadera
 12. jag tycker det är svårt med bas-Bourgogner. Det är en så ruskig spread i kvaliteten och det gäller även för en del riktigt bra producenter.

  Jag vågar mig inte på att rekommendera något oprovat, men den enda not som finns på Cellar Tracker (http://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=1084745) verkar riktigt positiv.

  Om du köper och provar kan du väl meddela om det är något att satsa på.

  SvaraRadera
 13. Groffier 09 Bougogne Rouge är nog den bästa basbourgognen jag druckit. Drack den senast igår på Noma. Flörtig frukt men med bra djup och viss jordighet. Köp om du hittar. Alf Tumble

  SvaraRadera
 14. Jag har legat på KÖP-knappen flera gånger, men har på något sätt prioriterat annat. Kanske är läge att köpa på sig ett 6-pack ändå.

  //P

  SvaraRadera