onsdag 30 maj 2012

2009 Volnay, Domaine Bzikot


Efter en vecka i Bourgogne och sedan tre större Bourgogne-provningar på en dryg vecka här hemma kan man undra om det inte räcker. Nääää, inte en chans. Det finns ju en del gott och blandat i källaren som bara måste smakas och jag föredrar helt klart när man kan umgås med samma vin över några timmar och riktigt lära känna det. En del typer av provningar är mer till för att stimulera annat än rena njutningscentra, men en flaska hemmavid kan lite få en meditativ verkan.

Jaja, slut på blahajet och över till det väsentliga. I en blandlåda som jag tidigare i år fick hem från Frankrike låg det en flaska från Domaine Bzikot. Det är ännu en familj och firma med rötter i Polen som har en "började med två tomma händer"-story. Som många bra historier så har det gått bra och Domaine Bzikot huserar numer i Puligny-Montrachet där de tillverkar mestadels vitt vin, men även en del rött.

Som debutflaska från firman korkade jag idag upp en 2009 Volnay, Domaine Bzikot.
Grundintrycket är ett varmt, körsbärsfruktigt vin med rätt rejäla slängar ek. Frukten upplevs nästan kirschigt spritig och det finns i alla fall initialt inte på min världskarta att jag skulle ha plockat detta som en volnay. Av de lätta, eleganta, florala och sötbäriga kännetecknen finns inte ett spår. Nu blir kryddigheten lite finare efterhand, men mycket mer än så är det inte.

Inte heller munkänslan skvallrar om ursprunget. Här blandas surkörsbär med rätt grova Pinot-kryddor och några små, små stänk av sötma och tendenser till lakrits. Mest känns det dock rätt rustikt och beskkärvt av eken.

Ingen idé att undersöka mer idag. Vinet är helt enkelt en besvikelse även om det inte är några problem att dricka det. Shit happens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar