lördag 5 maj 2012

Mogen Pommard från Gaunoux


Att köpa Pommard med några år på nacken lite på chans är sällan något problem. Normala viner från byn åldras nämligen med behag och bra viner kan bli riktigt härliga med ålder. Idag rycktes korken ur en flaska Pommard från 1995 och producenten var för mig helt obekant och oprovad. Producenten till dagens vin är Domaine Michel Gaunoux, en till synes stabil producent som i det tysta verkar ha gjort bra vin från bl.a. Pommard sedan 1885. Övrigt i portföljen är lite Beaune och Corton.

Namnet bakom domänen är Michel, en man som drev firman från 1957 till sin död 1984. I det läget var sonen, Alexandre, för ung för att ta över, så änkan Madame Gaunoux drev firman vidare i ett antal år innan Alexandre tog över 1990. Här är arvet starkt och vinerna som tillverkas är klassiska och traditionella för Pommard, d.v.s. koncentrerade, strukturerade och sprungna ur lerig jord.

Lite kuriosa är att denna firma tillsammans med Ampeau inte erbjuder provning av viner från fat eller egentligen heller från flaska om vinet inte har landat på marknaden. Det innebär likt Ampeau att det går att få tag på lite äldre flaskor från domänen. Dagens flaska är en 1995 Pommard 1er Cru "Les Grands Epenots", Domaine Michel Gaunoux.
Doften är påtagligt mogen med oxidativa drag som svagt drar åt sherry. Här finns annars körsbär och plommon och det klassiska draget av Pommardisk jordighet. Kryddat ovanpå detta finns lite brända toner av knäck eller socker och ett drag av ruttenhet eller sous bois som andas mognad. Ja, och såklart lite målarlåda.

Smaken är jordig med mogna körsbär och plommon, samt ett drag av lakrits. Tanninerna är nerslipade, men det finns ändå ett snörpigt grepp som drar tag i läppar, kinder och gom. Härligt. Syran lever kvar utan att slå volter och ger ett vin som är i en drickfas där det lämnat sin peak enligt min smak och går mot mer fullständig mognad. Hade jag fler flaskor skulle jag nog ge dem en handfull år till och se vad som hänt då.

Ett halvkul moget vin som liksom medellevererar. Gott, men inte mer än så.

3 kommentarer:

 1. Låter trevligt! Har inte druckit någon Pommad från Gaunoux med hans Corton! 85:an snuddade på perfektion för några år sedan.
  Håller på att avsluta en annan Pommadrd - 04 Clos des Epeneaux från Comte Armand - mycket trevlig och inget 04-grönt i sikte.

  SvaraRadera
 2. Comte Armand gillar jag, men kvällens Gaunoux saknade en del för att vara mer än ett vin i mängden. Sen är ju mogna viner ofta trevliga ändå.....och till dagens gryta (säsongens sista) funkade det rätt bra.

  SvaraRadera
 3. Det låter inte helt olikt hans Corton-Renardes 95:a, gott, men knappast himlastormande. Men definitivt tillräckligt gott för att några flaskor till kommer att få agera utfyllnad till nästa Böhmeinköp.

  /Claes

  SvaraRadera