lördag 19 maj 2012

Hemkommen och fingrarna redan i syltburken


När jag kollade väderprognosen för hemresan fattade jag beslutet att sticka en dag tidigare än planerat. Vinerna var provade och köpta och endast en vingårdsvandring återstod. Visst lockade den med sitt vin och sin mat, men bilkörning på torra vägar genom Europa lockade mer. Själv i en bil i regnväder under långa timmar är sällan kul. Resan gick bra och källaren är nu i behov av en omstrukturering efter inlassningen. Nu ska vinerna få vila till sig lite innan det blir kära återbesök i lugn och ro, men ett litet prov kan man väl ta direkt, eller?

Efter en flaska rosé (2010 Côtes de Provence Rosé Château de Selle, Domaines Ott) som definitivt kan rekommenderas så korkades det upp en flaska 2009 Bourgogne Blanc "Cuvée des Ormes", Sylvain Dussort. Det här är meningen att vara ett stapelvin för de dagar man vill dricka Meursault, men nöjer sig med något från den enklare skolan, i så fall var det tanken med inköpet.
Kort bakgrund är att Sylvain Dussort är en vitvinsmakare som härstammar från Meursault. Han basar över en liten firma på i runda slängar 6 hektar där huvudparten är Region-klassade druvor från Meursault. Av dessa gör han en ren Bourgogne Blanc och ytterligare en cuvée som är dagens vin. Jag har aldrig druckit hans viner förr och inte mer än hört hans namn, så jag läste lite om honom här och här.

Vinet som sådant dracks för några dagar sedan i 22 graders sommarvärme i Ivry-En-Montagne och återigen igår eftermiddag på den egna terassen med trevliga grannar på besök. Utan att annat än bara njuta av vinet i nuet kan väl följande utlåtande göras: Ett enkelt vin med alla Meursault-markörer på plats. Här finns en liten återhållen syra som brottas med en honungsaktig smörfetma. Frukten är mjuk och lite otydbar, men visst finns där definitivt citrus. Det som lyfter vinet ett snäpp på stegen är en kalasfin mineralitet som är högst ovanlig för nivån. Totalt sett precis det jag önskade och ett vin som nästan känns mer åt Village- än Regional-nivån. 10 Euro flaskan är inget annat än lysande "Bang for the buck". Återkommer med en riktig notering när vinet "landat".

1 kommentar:

  1. Var ska fingrarna vara om inte i syltburken... Låter som ett trevligt fynd!

    SvaraRadera