lördag 5 maj 2012

...och hästen heter Indigo


Vissa producenter som jag hört namnet av, men egentligen knappt eller aldrig druckit, brukar ha det lilla gemensamma att det råder olika meningar om dem hos Bourgognes förståsigpåare. Det verkar vara ett litet gemensamt drag i alla fall. I dagens fall gäller det en producent som inte alls nämns av Norman & Taylor eller Jasper Morris, men som Coates ger en stjärna och som även återfinns i Bill Nansons nya bok.

När jag läser om producenten slår det mig att överallt så nämns att han använder häst för att ploga alla sina vingårdar (utom de regional-klassade där traktor används) och det är väl inte så märkvärdigt. Däremot är det lite udda att hästen alltid nämns vid namn...hur viktigt är det på en skala? Nåja, jag är inte sämre än att sälla mig till skaran....hästen heter Indigo.

Utgår man från hästen blir resten rätt naturligt. Här sker saker "the old fashion way" med så lite intervention som möjligt....har vi hört den förut?

De vingårdar som hanteras naturligt finns i huvusak i Marsannay och närliggande byar söderut. Själva bopålarna är sedan länge nedslagna i Marsannay och då hamnar vi till slut hos en viss Olivier Guyot. För mer info kolla här.

Dagens vin från domänen är deras röda basvin, nämligen 2006 Bourgogne Pinot Noir, Olivier Guyot.
Bra start med en doft som andas begynnande mognad. Här finns en grund av mogna körsbär som kombineras med lite torkad frukt och en bra dos vinbärsblad. Ännu tydligare mognadsspår finns i en lite murken jordighet, svaga stråk av tobak, lite kött och lite allmän burgundisk ruttenhet. Håller man på och sniffar går det att vända sten på sten och hitta saker som målarlåda och eukalyptus....och självklart Pinot-kryddor....och mer och mer.

I munnen har vi att göra med en skön frukt som är understödd av härliga syror och där tanninerna än så länge ger ett härligt motstånd. Lite sträva och uppkäftiga är de med en ryggrad av ek, ja nästan lite lätt ungdomskärva. Ett härligt enkelt mat- och vardagsvin där allt har hittat sin plats och drickbarheten är härlig, trots visst tanninmotstånd, och allt detta för ynka 12 Euro. Finns det fler kvar så kommer det snart hem en låda, inget snack om den saken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar