tisdag 15 maj 2012

Att luncha i Bourgogne har bra prisvärde


Det är aldrig svårt att hitta ett enkelt ställe att få sin lunch på här i Bourgogne. Jag tänkte med två små exempel ge en liten fingervisning om vad man får för i runda slängar 200 kronor.


Unga druvor utanför Vosne-Romanée


I söndags lunchade jag i Nuits-St-Georges, centralt på torget på ett litet ställe som heter Café Centre. Dagens lunch gickdär  loss på 13,90 Euro och innehöll följande:


  • Lokala charkuterier tillsammans med en bondpaté
  • boeuf bourguignon
  • Tarte tatin med vanilj- och kolaglass


Till det ett glas 2009 Nuits-St-Georges 1er Cru "Charmottes", Chicotot (en väldigt lokal vinmakare, endast några stenkast bort). Priset för detta var något på 7 Euro.

Vinet var förresten rustikt med jord från bondens stövlar kombinerat med hallon och körsbär, och ta mig sjutton om det inte svävade lite floralt ovanpå. Allt hopkokat med en fin bukett Pinot-kryddor. I munnen var det smeksamt med en angenäm syra, lätta tanniner och en nästan kirschig körsbärsfrukt. Till det lite örter och jordighet. Ett rätt gott vin, men det var doften som vann, trots ungdomen.

Nästa lunch var i måndags då jag åt på La Petite Auberge i Vosne-Romanée, det första röda huset på vänster hand om man kommer från Beaune. Här kostade Business-lunchen 21 Euro och då ingick vinet.


  • Bondsallad med späda endiver och gratinerad getost på små brödbitar
  • Biff med grönpepparsås och grymma smör och dragonkokta morötter
  • Blåbärskaka med vispad grädde


Till det fick man ett glas 2010 Bourgogne Rouge, Cacheux. En körsbärsfruktigt doft som kryddats med örter och lite peppar. På det lite Lakrits och viol. I munnen hallon, viol och lakrits. Avslutet bjuder på mineral och en uttorkande Lakrisal. Bra syra och fina tanniner tillkommer och ger ett snyggt och balanserat vin för sin nivå.

Rätt häftigt vad 200 kronor kan bjuda på och då är all mat bra, inte lysande på något sätt, men bra. Tur att jag vandrar en del bland vingårdarna, annars är det lätt att öka i volym :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar