onsdag 23 maj 2012

Pappa Colin är äldst - och bäst?


När Michel Colin-Deleger fick för sig att dra sig tillbaka delade han upp vingårdarna mellan sönerna Bruno (läs här) och Philippe (läs här), men han kunde ju inte bara lägga sig platt på marken utan behöll några plättar att leka med. En av hans handplockade favoriter är vingården En Remilly i Chassagne-Montrachet, varifrån han gör ett vin som bl.a. Clive Coates regelbundet köper för egen konsumtion.

Den andra producenten som brukar pekas ut som bra när det gäller vingården är sonen Bruno, så här finns långsiktig trygghet i bra vin från denna del av släkten Colin från just denna vingård. Huvudparten (knappt 30 hektar) av vingården finns förresten i St-Aubin och det är endast 1,56 hektar som tillhör Chassagne-Montrachet.

Det vin som dricks idag är 2009 Chassagne-Montrachet 1er Cru "En Remilly", Domaine Michel Colin-Deleger.
En typisk Chassagne-rökig doft är det första som slår en, sen adderas frukt i form av persika, melon och citrus. Lite smöraktigt feta och söta toner finns där också. En väldigt fräsch doft allt som allt där även små späda örter ger sig till känna. Väldigt trevligt för näsan.

Munkänslan är väldigt trevlig den också, även om syran är lite på gränsen till att vara i underkant. Trevligt nog är citrusfrukten så livlig att den lyckas skära igenom den i övrigt feta texturen. Vinet verkligen fyller ut sin kropp i hela munnen och trycker ut sitt avtryck i varje skrymsle. Sedan klingar det sakta av när fetman arbetas bort och då återstår citron, lime och en skönt stenig munkänsla. Ett förbaskat gott vin helt enkelt. Inget snack om att såväl pappa och söner kan trolla med sitt trollspö för vita viner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar