lördag 12 maj 2012

2010-syran tär på emaljen

En dag full av upplevelser. Det började med att vädret tog ner en på jorden och visade upp normal burgundisk vår med lätt regn innan det klarnade upp till 17-18 grader. Dagen började med vandringskängor på och en rejäl morgontur på ett par timmar runt Saint-Romain. När kroppen var mör blev det sittplats hos Alain Gras och lite trevlig provning. Mer om det en annan dag.
Från Saint-Aubin bar det iväg till Caveau de Chassagne-Montrachet, ett bra tillhåll för inköp av vitt vin. Bra utbud och bra priser. Här testade jag mig igenom en drös vita viner tills emaljen skrek...STOPP! Det fanns en del gottigt där 2010 Chassagne-Montrachet "Caillerets", Marc Colin stack ut tillsammans med 2009  Chassagne-Montrachet "Les Vergers", Philippe Colin. Ett vin att vänta på och ett i perfekt balans redan idag. Dessa och en drös till hamnade i skuffen för vidare färd till källaren hemma. Behövlig vila för tänderna blev det nu.

Senare skulle jag "plocka upp" en låda vin från Henri Boillot, men grossisten i fråga tillhörde det skumma gardet  och hade kryddat det överenskomna priset så jag drog som en avlöning. Inga viner, men pengar över...kan vara bra.

Sen eftermiddag tillbringades på "Le Bistrot Bourguignon" där ett par glas slank ner. Först ut var 2009 Meursault, Terre de Velle. Ett vin med len frukt, dämpad citrus och rejäla drag av mineral. I munnen kom oväntat mycket syra, lite grapebeska och en stor mineraldos. Ett OK vin, men lite udda för 2009 för det känns som om syran behöver väntas ut rejält om man ska landa i en typisk Meursault. Vinet lugnar sig med tid och luft  då fetman rundar av syran och då blir det en klass bättre.

Nästa vin var en 2010 Givry 1er Cru "Baraude", Bourgeon. Här snackar vi skönt samspel mellan frukt och fat. Frukt i form av hallon med kompisarna viol och lakrits som blandas med sköna, finmalda Pinot-kryddor. Det känns lite som en kusin till Jacqueson's Rully Les Cloux, gott och lättdrucket. En bra, men inte överdriven syra och finmaskiga tanniner gör att det dricks bra idag som ett kalasbra vardagsvin. Middagen tar vi senare.

4 kommentarer:

 1. Det låter som det kommer att bli en hyggligt baktung bil på väg hem...:-) På väg hen efter en middagsprovning med bl a 96 Bx (!) och en fenomenal 1870 Malmsey...;-)

  SvaraRadera
 2. aaaah....gammal madeira vill jag ha mer av, men just nu är det fokus på Bourgogne 2010. Intressant hittills och då har jag knappt börjat. :)

  SvaraRadera
 3. Vilken grossist var det som gjorde så?

  SvaraRadera
 4. Taskigt ordval kanske, men så här ligger det till. Jag har kontaktat en massa företag i Beaune med omnejd för att få koll på utbud, priser, mm. I samband med detta kom jag i kontakt med ett företag (kommer inte ihåg namnet på rak arm) som hade lite intressanta saker.

  Efter det att jag för tillfället tackade nej till eventuell import med hänvisning till att jag skulle bila ner, dök det lite senare upp ett mail med ett inköpsförslag och en fråga om jag var intresserad. Då vinerna och priset var bra var jag såklart det och vi kom överens.

  Det märkliga var att efter detta mail har kontakten varit till personens sidoverksamhet, något han inte yttrat något om. När vi skulle träffas insåg jag att adressen ledde till en privatbostad och inte något riktigt bolag och sedan började tjafset.

  Jag gör bara ärliga affärer så för mig blev det lätt att bara dra.

  Ungefär så, utan att dra alla detaljer.

  SvaraRadera