söndag 20 maj 2012

2009 Chassagne-Montrache 1er Cru "Les Vergers", Domaine Philippe Colin


Ännu en i raden av vinmakarmän från Chassagne-Montrachet är Philippe Colin. Philippe är bror till Bruno Colin och bygger i grunden sin verksamhet på de vingårdar han fick när Domaine Colin-Deleger delades för knappa tiotalet år sedan. Som sig bör är Philippe i huvudsak en vitvinsman, även om han slarvar lite med några delar Pinot Noir.

Ägorna uppgår i runda slängar till 11 hektar där huvudparten av marken finns i hembyn Chassagne-Montrachet. Här hos Philippe gäller lutte raisonée. Väl plockade och sorterade får druvorna sin ungdomsfostran i tank, innan juicen förs över till fat. Faten är i huvudsak från Francois Frères och 25% byts ut varje år.

Det vita som ska testas idag är en 1er Cru kallas Les Vergers och det vinet sägs kombinera kraft och finess, hur nu det är tänkt? Låt oss testa 2009 Chassagne-Montrache 1er Cru "Les Vergers", Domaine Philippe Colin.
En doft som utan någon som helst tvekan tar en till Meursault, i alla fall om man doftar blint. Här finns alla markörer från denna by med den söta och fetma smörigheten, mineralerna och den något i bakgrunden svävande frukten. En tilltalande, om än inte stor doft på något sätt.

I munnen följer exakt samma mönster, måhända är det den lite svaga syran som gör att vinets feta textur tar mig till en helt annan by. Inte heller Chassagnes rökiga mineraler kan riktigt skönjas, utan det är mer ren sten vi snackar om.

Definitivt ett gott vin, men nästan för "fett" för min smak. Sedan är det ju alltid kul om man får den stil man tänkt sig i glaset. Summa summarum ett nja, kanske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar