söndag 18 mars 2012

Lördagsmys - Hubert Chavy följt av Pavelot


Bilburna vänner med rätt så små barn på besök innebar en lugn och väldigt avslappnad lördag med ett par små godsaker. Idén var att ta lite temp på vitt från 2006 och fortsätta rensandet av rött från 2003. Låt oss då se hur det gick...och förresten noterna är lite skjutna från höften.

Kvällen inleds med enkel och finstämd elegans i form av 2006 Puligny-Montrachet "Les Enseignères", Domaine Hubert Chavy. Till skillnad från gårdagens rätt krävande karaktärsvin signerat Henri Boillot har vi här ett vin som till både doft och smak bjuder på en enkel och elegant fräschör. Här finns svaga trädgårdsfrukter, len citrus och en härlig sötma av honung och melon....och självklart en härlig mineralitet.
Tillsammans med en lite lugnare syra har vi att göra med ett vin som är väldigt välbalanserat och som hamnat i ett perfekt drickfönster. Det är lite si och så bland mina vita 2006or tycker jag, så skönt att veta att Hubert Chavy fortfarande är att lita på. Övriga flaskor lär nog ryka under året. Ja, satan i gatan vad nöjd jag var med det här just nu.

Nästa vin är en av mina få kvarvarande flaskor från årgång 2003. Den här gången en 2003 Savigny-Les-Beaune 1er Cru "La Dominode", Domaine Pavelot. Här har vi att göra med ett vin från 2003 där producenten lyckas leverera utan att låta vinet ta för mycket stryk av det varma året.
Doften är en massa bär med hallon och framför allt körsbär. Sedan finns här en blommighet och fina Pinot-kryddot som tillsammans med lakrits och viol drar igång salivbildningen. Smakmässigt återkommer doftaromerna och tillsammans med en bra ryggrad i form av livlig syra och lätt snörpiga tanniner har vi att göra med ett vin som är väldigt lätt att gilla. Visst är det ändå en 2003a, men en trevlig och lättdrucken sådan. Tänk då vad mer typiska årgångar kan göra med det här vinet. Mums!

En väldigt trevlig vinkväll där båda flaskorna levererade mer än väntat och där prisvärdet definitivt kändes riktigt bra. Båda vinerna stämplade nämligen in ett snäpp under 300 kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar