fredag 30 mars 2012

2007 Gevrey-Chambertin 1er Cru "Les Corbeaux", Domaine Heresztyn


När det är fredagseftermiddag och jag är sugen på något gott är det väldigt lätt att stanna till hos Percys (www.percys.se) vid Norrvikens station. Där finns alltid både färska och frysta råvaror att dregla över, samt en del halv- och helfabrikat gjorda på plats. De räddar vilken fredag som helst, helt klart.

Just idag köptes det ankbröst, lammfile och pilgrimsmusslor och livet blev med ens lite enklare och ljusare. Det som blev tillagat var lammet, som tillsammans med lite rårakor blev till en enkel och god middag. Till detta föll valet till slut på en flaska 2007 Gevrey-Chambertin 1er Cru "Les Corbeaux", Domaine Heresztyn. Med 2009an i hyfsat färskt minne skulle det i kul att testa vad storasystern kunde prestera.
Jag skulle först vilja summera vinet med att det inte lyckades få den utveckling i karaff som jag ville att det skulle få. Anledningen är enkel....det är för gott och slinker bara ner direkt.

Här finns inget motstånd alls och det börjar som en näsans smekning sammansatt av mörk frukt och fina kryddor till ekaromer. Väldigt tilltalande...och som om det inte var nog finns där slöjor av jord, kött, lakrits och höstens fuktiga löv. Oj vad man vill smaka.....och sen då? Hur smakar det då?

En härlig munkänsla med en sammetslen kropp som fyller ut munnen med smaker. Här blandas frukt med fint behandlad ek, lakrits med örter och jord med mineraler....det blir till par efter par med fina smakintryck, men över allt svävar lättdruckenhetens ande. Svisch säger det och glasen måste fyllas på, tills glasen står där tomma och man undrar vad som hände?

Kalasgott redan nu och kommer nog att bli riktigt, riktigt gott om man orkar vänta. Mer klassiskt än syskonet från 2009, men båda är riktigt bra viner och för mig är det nog dagsform som avgör vad jag vill ha, fast i förlängningen vinner ändå 2007an.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar