lördag 10 mars 2012

1998 Nuits-St-Georges "Les Chaignots", Domaine Hubert Chauvenet-Chopin


Genom att slå ihop vingårdarna från sin far och svärfar har Hubert Chauvenet lyckats skapa en av de större domänerna i Nuits-St-Georges. Namnet på firman är som brukligt en blandning av Huberts och hans frus Evelyne Chopins efternamn och namnet är följdaktligen Domaine Hubert Chauvenet-Chopin.

Totalt sett förfogar Hubert över 16 hektar mark, varav 14 hektar är Village- och Regionalklassat. Gräddan av vinmarkbestår av en liten lott i Clos de Vougeot och fyra olika 1er Cru-lotter i Nuits-St Georges. Av dessa fyra kommer endast Les Chaignots från Chopin-sidan och det är en vingård som ligger i Norra Nuits-St-Georges på 260-280 meters höjd. När det gäller domänens lott så lär jordlagret endast vara 10 cm tjockt innan man hamnar i ett stenlager. Detta påverkar såklart vinerna, så låt oss se hur ett vin från vingården ter sig. Smakprovet görs från en flaska 1998 Nuits-St-Georges "Les Chaignots", Domaine Hubert Chauvenet-Chopin.
Här är det inget snack, en definitivt mogen doft där frukten mest känns som plommon och lite russin, men där små svaga stötar av apelsin tittar fram i luckorna i mognadsmuren. Annars är det mognadens målarlåda, läder, tobak och jordighet som mest gör sig påminda. En fin och riktigt mogen doft som gör allt för att locka mig till att smaka.

Väl i munnen har vi en vätska där det inledningsvis känns som om tanninerna definitivt tycks ha brutits ned, men där både syra och frukt finns kvar och ger en bra munkänsla. Nåja, visst sjutton ger sig tanninerna senare tillkänna i avslutet och skapar ett trevligt litet snörp. Smaken som sådan är till en början en lätt uttorkad rödfrukt med i huvudsak plommon och körsbär, lite mintighet och björnbärsklister. Sen finns där ett brett register av annat med en söt lakrits, apelsin, mineral och kanske tobak? Som avslut har vi att göra med en svag mineralitet och en torr örtighet som stannar kvar och sprider ett leende.

Sammanfattningsvis en vin i perfekt mognad för min smak och en Nuits-St-Georges som uppfyller det mesta man önskar av ett vin. Självklart kan ju elegans addera ytterligare, men det här var ren pur fredagsglädje.

2 kommentarer:

  1. Nämen sepåf**! Chauvenet-Chopin har vi i huvudsak positiva erfarenheter av och vi provade både 2008 och 2009 Les Chaignots på plats i höstas och gillade skarpt.
    Det låter dessutom som att det börjar bli dags att dricka upp den sista 1998 Charmottes, som är ett nummer mindre än firmans schyssta 1er Cruer.

    SvaraRadera
  2. Du ser.....klunka i dig med välbehag.

    //P

    SvaraRadera