måndag 12 mars 2012

2009 Puligny-Montrachet "Les Charmes", Domaine Jean-Louis Chavy


Som den ena av två söner till Gérard Chavy begåvades Jean-Louis med nästan exakt samma vingårdar som brorsan vid uppdelningen mellan dem, med skillnaden att Jean-Louis fick Perrières när Alain fick Pucelles. Vingårdarna har sedan dess divergerat lite ytterligare och Jean-Louis har numer lite "Les Cent Vignes" i Beaune utöver sina gårdar i Puligny. Vill du veta lite mer om bröderna kan du kolla här.

I övrigt tillhör Jean-Louis den stora skara vinmakare som numer plogar, minimerar besprutning och i allmänhet undviker att lägga sig i, ja typ i onödan. Det som dock sticker ut lite är att han adderar "onaturlig" jäst i processen, allt i syfte att ha större kontroll. Inte riktigt i takt med den senaste trenderna, men alla gör ju som de vill.

Nåväl, över till drycken. Dagens vin kommer från Puligny, närmare bestämt från vingården "Les Charmes". Namnet är detsamma som vingården i grannbyn Meursault, men med en liten, men ack så viktig skillnad, för i Meursault är vingården en 1er Cru och i Puligny är den Village-klassad. På dagens flaska kan man läsa 2009 Puligny-Montrachet "Les Charmes", Domaine Jean-Louis Chavy.
I takt med vårvädret bjuds på en len blandning av försommarblommor, honung och citrus. En fin första doftpelare som kommer mot en. Med lite mer sniffande fångas tropiska toner, ett par grabbnävar grus, honungsmelon och äpple.

Munkänslan lurar en lite mot Meursault med en oljig och fet vätska där fokus ligger på en väldigt len citrus och smörig honungssötma innan grapebeska och mineral med en touch av metall tar över. Visst finns där annat också, men det är mer små hejarop från läktaren.

Väldigt drickvänligt, prisvärt och defnitivt helt OK för sin klassificering, fast så är det ju allt som oftast med dessa Chavys.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar