onsdag 14 mars 2012

1999 Pommard, Domaine Aleth Giradin


I Pommard finns det en handfull producenter som sticker ut lite från mängden. De som sticker ut mest är såklart de Courcel och Comte Armand, men här finns också bl.a. en liten fin domän som drivs av en kvinna och namnet på denna är Domaine Aleth Girardin.

I slutet av 70-talet började Aleth att arbeta med föräldrarna på vingården och fortsatte med det i ett tiotal år innan hon tog paus och var hemma med barnen. I mitten av 90-talet var det dock full fart igen och det är det än idag. Under denna period gifte hon sig förresten och firman tog då namnet Domaine Aleth Le Royer-Girardin, men namnet är nu endast Domaine Aleth Girardin då hon och mannen gått skilda vägar.

Arbetet på firman försöker ta hänsyn till miljön och nivån på detta är deras variant av lutte raisonnée. När sedan miljön har fått sitt och druvorna har plockats så sker sortering och sedan en avstjälkning till 90%, innan det är dags att ta steget tillbaka och låta resten av processen i huvudsak sköta sig själv. Typ!

Detta process används för druvor som växer på totalt 7 hektar mark, vingårdsmark som är fördelad mellan Beaune och Pommard. Stjärnorna i paletten är definitivt deras 1er Cruer från Pommard med Les Epenots, Les Rugiens och Les Charmots i spetsen. Idag blir det dock en vanlig Village-cuvée från byn som får sätta korken till. Vinet är 1999 Pommard, Domaine Aleth Le Royer-Girardin.
Nagellack och lim och en tät rödfrukt. Det är den snabbspolade varianten av doftintrycket. Med lite mer sniffande finns dofter i spektrat marsipan till björnklister, lite fin choklad, romdränkta russin och jord. På det hela taget en hyfsat trevlig doft, om än kanske lite anonym.

Smakmässigt får jag inte ihop det. Det finns en spritighet som sticker ut och förtar det mesta av intrycken. I övrigt är det å ena sidan lite åt det syltiga hållet och å andra sidan lite åt jordig rusticitet.....Nääää, den här gången visar sig definitivt inte Bourgogne anno 1999 från sin bästa sida och sambons Njaaa sammanfattar det rätt väl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar