måndag 5 mars 2012

1998 Marsannay "Clos du Roy", Domaine René Bouvier


Idag stiftar jag bekantskap med ytterligare en producent som är ny för mig och som tillhör den stora skara av mindre namnkunniga producenter som tillsammans producerar stora delar av allt vin i Bourgogne. Dagens producent är Bernard Bouvier på Domaine René Bouvier, en firma som drivs av Bernard och hans fru Stéphanie efter det att de har tagit över efter René. Domänen som har sin bas i Gevrey startades 1910 av Renés far, Henri....och där har vi väl ringat in huvuddragen i historien.

Domänen består av ca: 17 hektar mark från Marsannay i norr till Gevrey i söder och här finns det allt från Regionalklassade lotter till Grand Cru-klassade dito. Rankorna hos dessa är i genomsnitt 50 år gamla och här arbetar man såklart med både Pinot Noir och Chardonnay, men man har också lite Aligoté. Lite kul är att domänen gör lite rosé från Marsannay.

Arbetssättet är det gamla vanliga. Här ska terroir uttryckas och det innebär marginell inblandning och för att nå dit arbetar man bland annat ekologiskt och i övrigt blandar man tradition med moderna inslag, allt för att nå målet med att skapa sina terrior-drivna viner.

Dagens vin kommer från Marsannay och är 1998 Marsannay "Clos du Roy", Domaine René Bouvier.
Till skillnad från gårdagens ytterst fina sniff har vi här en ganska diffus doft av mognad där frukt som börjat torka och målarlåda kommer först och när man vant sig vid detta så ploppar det fram såväl viol, jord, läder, tobak som ruttnande grönsaker. Faktiskt rätt trevligt.

Samma mognadstoner följer med in i munnen med kanske en lite yngre frukt med drag av svarta vinbär och en mintighet som första intryck, medan jordighet och torkad frukt följer upp. Kul är att syran upplevs som hyfsat intakt och att tanninerna fortfarande biter, men då frukten börjat falla isär så är det nog idé att dricka det här nu eller hyfsat snart.

Dag två, d.v.s. efter ett dygn i kylskåp, häller vi ut resterna i vasken. Det har döden dött och visar rätt tydligt det vi mognadsmässigt kände redan dag ett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar