måndag 19 mars 2012

1993 Nuits-St-Georges "Les Vaucrains", Domaine Alain Michelot


Idag dricker vi ett vin från en av de s.k. häxmästarna i Nuits-St-Georges, nämligen Alain Michelot. Förutom  ett par mindre plättar i Morey-St-Denis och Prémeaux finns all mark i hemmabyn. Intressant att notera är att att man äger mark i inte mindre än åtta olika 1er Cru-klassade vingårdar. Här finns vingårdar med rätt olika lägen i byn och dagens vingård "Les Vaucrains" som ligger i de södra delarna av byn har egenskaper som ett tunt lager lerhaltig lera ovanpå rejäla mängder kalksten.

Mitt i födelsedagsfirande blir det inte fler fakta, utan vi tömmer glasen från en flaska 1993 Nuits-St-Georges "Les Vaucrains", Domaine Alain Michelot.
Typiska mognadsdofter med jordighet, läderskärp, lite målarlåda och en till viss del torkad frukt. För att ge lite skjuts åt helheten kastar vi in lite lakrits och torkade fikon. På det hela taget en helt OK mognadsdoft, men inget som ger några hejarop.

Det är ungefär samma visa i munnen. Här finns samma mognadsregister som i doften och till det en rätt skön syra och lite matta tanniner. Det här summeras till ett gott moget vin, men det blir liksom inte mer än så. Det är ofta så för mig när det gäller viner från Nuits-St-Georges. Det saknas den eleganta dimensionen som kan lyfta en Bourgogne mot stjärnorna. Fast det är ju en smaksak......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar