måndag 25 juli 2011

När allt är i balans, Les Folatières från Domaine Hubert Chavy

Puligny-Montrachet tillhör i min mening definitivt de områden som producerar druvmaterial till några av de bästa vita viner som finns att tillgå. Här finns några av de mest namnkunniga vingårdarna i världen med Le Montrachet i spetsen, men det finns även en räcka 1er Cru-lägen som ofta ger riktigt bra viner och ett sådant är Les Folatières.

Vingården är den största 1er Cru-vingården i området och uppgår till 17,65 hektar. Till detta räknas även de små separata områdena Au Chaniot, En la Richarde och Peux Bois.
Till de producenter som gör vin härifrån kan nämnas Olivier Leflaive, Vincent Girardin och D'Auvenay, men i glaset idag finns ett vin från mindre namnkunniga Domaine Hubert Chavy. Vill du läsa mer om producenten kan du läsa mitt tidigare inlägg eller ett nyligen publicerat inlägg på Burgundy-Report.

Dagens vin är alltså en Puligny-Montrachet 1er Cru "Les Folatières" och årgången är 2006.
Redan från första sniff slår det mig hur allt liksom verkar hänga ihop och har integrerats till en helhet. Visst finns här dofter av frukt som jag vill få till gula mogna äpplen och mjuka saftiga päron och till det sötaktiga dofter av honung, nötter, smörkola och kolabönor. Ovanpå allt detta finns även en dammig matta av smågrus och vägdamm, men allt är hopbyggt till en sammetslen doftskrud som för sig som en helhet. Väldigt lockande och inbjudande.

Väl i munnen bjuds på en smekning där frukten, nu kompletterad med lite gurka och en len citrus, har byggt ihop sig med sötsaker som honung och smöraktig fudge. Och bara för att allt ska bli riktigt bra så övergår svansen i en litet anslag av grapefrukt och tydliga mineraler. Riktigt, riktigt snyggt och riktigt, riktigt gott, och jodå, det finns en syra som gör att smekningen ändå har ett liv i sig.

Just det här vinet blir nog inte bättre än så här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar