torsdag 21 juli 2011

Ibland klickar det liksom inte

Redan mot slutet av medeltiden, runt 1350, slår en familj ner bopålarna i Bourgogne. Där har de residerat sedan dess och självklart sysslat med en mängd olika saker, men den historia som intresserar mig mest inleddes på 1830-talet då en man vid namn Bernard började släktens bana inom vinnäringen.

Bernard hette Bichot i efternamn och genom att avla söner och passera kunskap och ansvar genom generationsleden har domänen Bichot överlevt till dags dato. Idag är det den sjätte generationen som bär ansvaret och det görs av Albert Bichot.

Det intressanta med Bichot är kanske mest att man är en i Bourgogne-mått riktigt stor producent med ungefär 100 egna hektar och ytterligare 50 hektar som vinifieras. Det här görs inom ramen för en familjeägd verksamhet och än så länge lite i skymundan av de andra stora domänerna/negocianterna.

Mer om anledningen till detta och vart man kommer ifrån och är på väg kan du hitta på Burgundy-Report och hos producenten. Själv är jag mest sugen på att ta mig en sipp eller två av dagens vin som är en 2007 Pommard, Maison Albert Bichot.
En rätt trevlig doft med skogshallon mot en svag fond med andra bär som jordgubbar och körsbär. Här finns också lite peppar och örter, samt en lätt rostkänsla från faten.

I munnen återkommer hallon och körsbär och vissa drag av smörkola och annat från faten. Syra finns och tanniner likaså, men från mittpartiet och framåt så upplever jag att frukten inte bär och det blir lite väl tunt. Det liksom försvinner ut i intigheten och lämnar endast kvar lite smågrus som påminnelse. Inget som slår an några strängar hos mig alltså. Ett jaha-vin....om man nu kan definiera viner som sådana.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar