söndag 24 juli 2011

2005 Beaune 1er Cru Grèves, Chanson Père & fils

Domaine Chanson Père et Fils grundades så tidigt som 1750 av Simon Verry, då under namnet Maison Verry. Familjen Verry anlitade efter ett antal år familjen Chanson för att hantera verksamheten och sålde sedan hela surven åt dem 1847. Ur detta skapades alltså Domaine Chanson Père et Fils.

Genom detta uppköp, kombinerat med de vingårdar som familjen redan ägde och vissa ytterligare uppköp skapades en hyfsat stor eller riktigt stor domän (45 hektar egen mark idag) som överlevde som familjeföretag till 1999 på Familjen Marion som äger Champagnehuset Bollinger köpte företaget.

Bakgrunden till det är att vinerna hade kvalitetsproblem och företaget tappade p.g.a. detta i förtroende och respekt. Meningen med familjen Marions intåg var helt enkelt att förbättra kvaliteten på vinerna till den potential som finns i vingådarna. Resultatet har inte låtit vänta på sig utan nu är kvaliteten riktigt bra.

Bland ägorna finns bl.a 25 hektar 1er Cru-mark i Beaune, varav i runda tal 2 hektar i Les Grèves, varifrån dagens vin kommer. Vinet är 2005 Beaune 1er Cru Grèves, Domaine Chanson Père & fils
En kompakt rödfrukt bestående av hallon och körsbär av nästan lite syltigt snitt kombinerat med lite rosor och rostade fat som bjussar på kaffe och lite fudge. Sen tillkommer doften av ett nyinköpt läderskärp och örter, där pepparmynta är mest framträdande.

Intrycket i munnen inleds med en frisk smak av körsbär som sakta skalas av och då fångas en bukett av smaker där lakrits och örter är väldigt tydliga, medan hallon och mineraler viskar sin närvaro och det kalla svarta teet dyker upp från ingenstans. Allt detta är uppbackat av ganska nerslipade, men ändå väldigt närvarande tanniner och en klar, hög syra.

Ett bra helhetsintryck där både doft och smak är riktigt bra, i synnerhet smaken. När jag precis ska klicka på publicera så tar jag de sista dropparna och nu har tobaksblad kommit fram i doften och smaken har fått en sötaktighet som gör att det här är svårt att motstå. Tumme upp!

2 kommentarer:

  1. Roligt att få läsa hur vinet smakade, själv har jag köpt det två gånger, båda flaskorna var tok-korkade:(

    SvaraRadera
  2. Ibland skriker oturen en i ansiktet. Jag verkar "ta i trä" ha rätt bra tur i korklotteriet.

    Vinet var riktigt bra och jag kan tänka mig att det kan vara läge att köpa när 2009an kommer hit, om den nu gör det.

    SvaraRadera