lördag 30 juli 2011

Att ta tempen mitt i - 2006 Santenay 1er Cru Maladière, Prieur-Brunet

Efter ett par dagar fyllda med vin från alla möjliga håll än Bourgogne så blir suget efter en rustik och rätt enkel flaska burgundisk Pinot Noir väldigt påtaglig. I den kvava Stockholmsvärmen får man dock se upp så inte värmen "dödar" de rara dropparna, utan man får se till hela tiden hålla dem svala. Små skvättar hyfsat ofta och in med flaskan eller karaffen i kylen däremellan är ett sätt att rädda situationen.

Ikväll har jag korkat upp en flaska 2006 Santenay 1er Cru Maladière, Domaine Prieur-Brunet. Det kommer från vingården La Maladière som ger viner som är rätt kraftiga och täta och som kan ha en "köttig" känsla.
En av de bättre leverantörerna av vin från vingården är just Domaine Prieur-Brunet. Med den struktur som finns i deras variant från vingården skapas viner som ofta gör sig bra att dricka runt 8 till 10 år gamla.

Hur smakar då vinet lite såhär drygt halvvägs då?

Det har en rätt tät och körsbärdominerad doft som lyfter ur glaset. Kompisen hallon finns såklart med på ett hörn och det gör även doften av faten. Med lite vilja plockar jag upp blandade kryddor, anis och en begynnade sous bois, men körsbären med en anstrykning av alkohol (konjak?) kommer på klar förstaplats.

Känslan i munnen är att här finns en hel del mer att ge. Den initiala rödfrukten klyvs rätt fort i riktigt ordentliga och sträva korn av tanniner. Här snörps munnen till rätt rejält, men på ett trevligt sätt. Förutom frukten och dess levande syra känner man tydligt att det byggs upp något mycket mer elegant i bakgrunden. Här kan man ana sötlakrits, viss silkighet och lite mineraler.

Att vänta en handfull år till kommer att göra om det här vinet till något helt annorlunda och säkerligen godare och mer elegant, men det är alltid kul att ta tempen så här mitt i livet och vinet funkar definitivt redan idag.

Vinet kostade 23 Euro och levererar väl i viss överkant idag med potential till mycket mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar