tisdag 19 juli 2011

Bra vitt till bra pris från Devevey

Efter att ha arbetat några år med att sälja viner hos Becky Wasserman (Le Serbet), återvände en viss Jean-Yves Devevey till familjeföretaget och började där en strävan att skapa bra viner med små medel, eller snarare från enkla vingårdslägen.

I början kom druvmaterialet endast från byn där familjeföretaget och vinanläggningen fanns, nämligen Demigny, men Jean-Yves har sedan dess adderat vinmark och har numer 6 hektar att leka med och driver även en négociant-verksamhet med inköpt material.

I portföljen finns en hel del mark på regionnivå och firman tillverkar både röda och vita generiska Bourgogner, men även vissa vingårdsbetecknade viner på regionnivå. Ett sådant vin kommer från singelvingården Les Champs Perdrix. Vingården ligger i Pommard, närmare bestämt i Nantoux. Ett område där marken är väldigt dominerad av kalksten.

Druvorna till vinet plockas såklart för hand och selekteringen är minutiös. Musten får tillbringa styva året på ek, varav ca: en fjärdedel är nya. Dags att smaka.....
En rätt tätt packad, men samtidigt väldigt fräsch citrusdoft med vissa tropiska inslag och aningens honungssötma är huvudspåret. Sen ger sig faten också till känna, men bara som en snygg fond, och slutligen bjuds det även på viss smörighet.

Smaken går i samma tecken med en frisk citrussmak med en pigg syra därtill. Mittpartiet visar upp en lite lenare, mer viskös sida där den lilla smörigheten adderar till det gottiga. Sedan dyker det upp en härlig grapefrukt och massor av mineral i slutklämmen.

Ett gjutet vardagsvin som verkligen levererar bra Bourgogne för pengarna (174:- BS). Ett vin det säger "Sluuuuurp" om helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar