söndag 31 juli 2011

2006 Louis Boillot "Les Evocelles" - en besvikelse

När Lucien Boillot 2002 delade upp sitt företag, Domaine Lucien Boillot et Fils, i två delar och fördelade det mellan sönerna Louis och Pierre, så tog Louis med sig sitt nya pick och pack till sina bopålar i Chambolle-Musigny. Det är nämligen där han bor tillsammans med Ghislane Barthod som han även har sonen Clément tillsammans med. Det intressanta med det här förhållandet är att även Ghislane driver en förstklassig domän, separat från Domaine Louis Boillot & Fils.

Något som skiljer Domaine Louis Boillot. från många andra familjeföretag i Côte d'Or är att ägorna är någorlunda lika fördelade mellan Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det normala är annars oftast en stor tyngdpunkt åt endera hållet. Ägorna uppgår till runt 7 hektar och innehåller inga Grand Cruer, men en räcka 1er Cruer och bra Village-klassad mark.

En av de Village-klassade lotterna i Gevrey-Chambertin vinifieras separat från övriga lotter och det är druvorna från Les Evocelles som behandlas med det lilla extra. Anledningen till det är såklart att just den vingården ligger bra till och har bra jordmån och nästan sägs nå 1er Cru-nivå.

Idag häller vi upp juice från denna vingård och på flaskan står att läsa....2006 Gevrey-Chambertin "Les Evocelles", Domaine Louis Boillot & Fils.
Med risk för att låta som en upprapande och upprepande papegoja.......jag dricker ju mest Bourgogne....så fångar näsan upp körsbär och hallon, en tydlig rostton med orientkryddor och en tydlig stenkross.

I munnen känns frukten väldigt tydligt, men sen är det nästan som om alkoholen lite döljer kryddorna och mineralerna. Lite konstigt då det inte alls är alkoholstarkt, men så är ändå känslan.....lite alkoholhetta. Strukturmässigt finns där en bra syra och trevliga tanniner, men det jag återkommer till i klunk efter klunk är ändå alkoholförnimmelsen. Det är väl lite så att man fastnar i ett spår och har svårt att släppa det.

Vinet går att få tag på för 385:-, men jag kommer definitivt inte att köpa på mig fler. Det är helt enkelt inte värt pengarna i min bok. Som vinupplevelse föredrar jag snarare gårdagens vin från Prieur-Brunet och det kostade 23 Euro......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar