tisdag 2 augusti 2011

Riktigt bra Village-Meursault från Fichet

I Meursault finns en man som genom åren haft lite av en berg- och dalbaneupplevelse när det gäller tillgång till druvmaterial och möjlighet till lagring av sina viner. Anledningen till detta har i huvudsak varit bristen på egna ägor och hållbara druvkontrakt och med det en osäkerhet vad som skulle vinifieras varje år.

Nu har detta tack och lov stabiliserats sedan ett antal år och det finns egna ägor, en négociant-rörelse och tillräckliga källarutrymmen för att driva verksamheten mer kontrollerat. Den verksamhet som avses finns i Meursault och tillhör en viss Jean-Philippe Fichet.

Här drivs en rörelse som till ungefär 95% hanterar vita viner och hanteringen bygger på en lätt avslappnad inställning till vingårdsarbete, en lutte raisonnée som nästan är organisk vid bättre år och som använder en del kemiska ämnen vid blöta årgångar. Själva vinifieringen ska väl betratas som klassisk, med anpassningar vid behov.

Av ägorna, som har sitt fokus i Meursault, ska vi idag bekanta oss med en Village-klassad mark som heter Le Tesson. Den vingården ligger strax utanför byn, nästan rakt västerut och inte så långt från det avlånga 1er Cru-bältet. Vinet som ska drickas härifrån är en 2006 Meursault "Le Tesson", Domaine Jean-Philippe Fichet.
Här får man en härlig, frisk Meursault-doft. Det är gula äpplen, honung och smör och en svag, svag antydan till lemon curd. Fatrostningen gör sig också besväret att titta fram genom doftpelaren och det gör även mineraliteten som tar rygg på de rostade faten.

Meursault ger sig tydligt tillkänna även i munnen. Det är samma beståndsdelar som i doften, men lemon curden har bytt kläder och är numer ren citron som far omkring med en lagom dos syra, och sedan kommer en svag antydan till grapebeska i svansen. Till det är mineralerna rejält mycket tydligare än i doften.

Helhetsintrycket är en Village-klassad Meursault av det bättre slaget där allt är i balans och harmoni. Ett vin helt och hållet i min smak. Gott som bara den. Fast det ska det vara med en prislapp på 454 :-.

4 kommentarer:

 1. Fichet är grym! Tycker att det finns en väldigt bra nivå av smör/fat i vinet utan att det går överstyr. Har kollat på just det där vinet några gånger men aldrig köpt det. Nu hittade jag det inte längre på bolagets hemsida.
  Drack själv en helt otroligt bra Les Chevaliers 07 (och en bra Auxey-Duresses) från Fichet under juli. 07:orna är i mitt tycke inne i en väldigt fin fas.

  SvaraRadera
 2. Kan bara hålla med. En riktig glädjespridare till producent. Du får kolla med moestue direkt. Jag gjorde en privatimport därifrån.

  //P

  SvaraRadera
 3. Hmm... just ja, det var Moestue. Har inte så värst positiva minnen av mina tidigare kontakter med dem. Vet inte om jag orkar, höll på att få spel förra gången.

  Franska bolaget har tidigare kört kampanjer med Fichet. har köpt genom dem vid 2 tillfällen. Priserna brukar vara ganska bra.

  SvaraRadera
 4. Mmmnm....det finns flera som upplevt samma sak.

  Jag hade vid min senaste kontakt en dialog med Anna och hon var kalasbra. Kan vara ett tips.

  SvaraRadera