söndag 7 augusti 2011

Alain Gras - Nu rundar jag av årgång 2009

Alain Gras gör två röda viner. Det ena är det till viss del omtalade vinet från Auxey-Duresses. Omtalat för att rankorna är över 100 år gamla. Det andra vinet kommer från Saint-Romain. I Saint-Romain härskar lera och kalksten och rankorna som växer i marken är hyfsat jämnt föredelade mellan Pinot Noir och Chardonnay, med viss övervikt för den senare druvan.

Rankorna till kvällens vin bär druvor av Pinot Noir och de är i runda tal 35 år gamla. När druvorna har plockats så avstjälkas rubbet innan Alain trollar lite i sin vinanläggning. När vinifieringen är klar får juicen vila ett år på ekfat, där ungefär var sjätte fat är nytt. När vinet har tappats på flaska så lyder texten på etiketten: 2009 Saint-Romain, Alain Gras.
Här har vi en doft som till en början beslöjas av en trevligt kryddad ek, men eken hindrar övriga intryck ganska mycket. Visst finns där en rödfrukt med hallon och lite körsbär, men sen är det svårt att plocka ut mycket mer. Med väntan släpps dock frukten fram och upp dyker också en fin doft av gröna tallbarr och ekens kryddbukett blir mer elegant.

Väl i munnen får vi en härligt orientkryddad och drickbar Pinot-saft att leka med. Den har en mjuk frukt med hallon och körsbär som huvudingredienser, men också en lite syrligare spets av lingon och kanske lite citrus. Syrligheten behövs för att skapa något slags motstånd och karaktär i drycken. Tanninerna har nämligen åkt på semester och avslutet försvinner lite väl fort. Visst finns där en del mineralitet, men den sköljs nästan bort i den enkla drickbarheten.

Enkelt, gott och lika drickbart som en lager i sommarsol, men inget som ger några större bestående intryck. Jag gav 27 Euro och det är på gränsen.

2 kommentarer:

 1. Hej

  Besökte honom för några veckor sedan och det mesta var slutsålt. Köpte faktiskt de två sista flaskorna av 2009 års vita Bourgogne samt några flaskor Mersault och den röda Bourgogne du beskriver ovan. Priset på plats 15€


  m

  SvaraRadera
 2. Så mycket roligare att handla på plats. Åker ner i vår och fyller upp en bil med gott och blandat.

  //P

  SvaraRadera