tisdag 2 augusti 2011

Forsatta prov av Alain Gras årgång 2009

Efter gårdagens goda flaska Meursault kändes det rätt naturligt att fortsätta på den inslagna vägen och öppna ännu en flaska från just den byn. Den här gången står Alain Gras för dropparna och det är den tredje flaskan av hans 2009or som öppnas under sommaren. Hittills har utfallet varit bra.

De ungefär 3000 flaskor Meursault som Alain buteljerar varje år kommer från den riktigt bra vingården Les Tillets. Det är en av de Village-klassade gårdar som sticker ut lite extra och som tidigare benämndes som en deuxième cru. För mer information om detta se här och i övrigt så rekommenderas att använda sökfunktionen för att se vad jag tidigare skrivit om Alain Gras.

I glaset finns idag en tunt gyllenskimrande 2009 Meursault "Les Tillets", Alain Gras. Doften bjuder på en del fin och fräsch frukt i form av citrus, honungsmelon och kusin slanggurka. Som motpol en del rostade fat och dammiga småstenar och i ett försök att tränga sig in i helheten gluttar lite honung fram.
Om vinet har en lätt trevlig doft så är det i munnen det händer. Det är en slank och silkig vätska som liksom samlar på sig kropp i form av citrus och syra under vägen och fyller ut munnen med detta, innan det klingar av lite smörigt och lämnar över till en svans som är sprängfylld med de härligaste mineraler man kan tänka sig. Snacka om att lämna kvar ett grustag i munnen.

Gott...mmm....prisvärt...mmmm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar