onsdag 24 augusti 2011

Vit Marsannay på bolaget - bara en sån sak

Det slog mig för några dagar sedan att det är extremt sällan man dricker vitt från Marsannay, i alla fall är det så i min lilla värld. Det slinker ner en hel del rött och enstaka flaskor rosé, men vitt lyser med sin frånvaro.

Då vänder man sig till stora affären och kör en snabb sökning. Några snabba klick senare har det lagts en beställning på den enda vita Marsannay som finns på systemet, nämligen en från Jean-Claude Boisset.

Idag finns ingen tid till några detaljer om producent eller liknande så vi kör rakt på vinet som självklart är en 2008 Marsannay, Domaine Jean-Claude Boisset
En rätt rökig ton med ett tydligt citrusstick är vad som direkt möter en när näsan borrar ner sig i glaset. När vätskan har snurrats runt utökas paletten till lite florala toner, honung, äpplen och gråpäron och en antydan till fudge.

I munnen är början honungsaktigt viskös, men snart tar syran eller ännu mer citrusen kommandot. Det är ett rejält citrusdrag i den här rackarn och när det klingar av får man på köpet en mineralmatta som stannar kvar som en svag beläggning ett tag.

Så långt trevligt och allting gott, men låter man värmen stiga i glaset tappar det ganska fort. Det orkar inte hålla ihop helt enkelt och visar upp lite svaghet. Annars funkar det definitivt som ett trevligt vardagsvin, dock utan att briljera. Håll koll på tempen bara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar