fredag 19 augusti 2011

....och så var de bara elva

Det är alltid något speciellt att med kirurgisk precision göra ett snitt i en Burgundisk vinlåda och blottlägga det översta lagret av tolv flaskor vin. Där ligger de skavhals och anar inte att snart ska en i buteljskaran ryckas från de övriga, och vad värre är, bli både stympad, utdragsamputerad och tömd på sina vätskor.

Just idag är det stapelvaran Savigny-Les-Beaune från en av våra "husleverantörer", Domaine Maillard Père et Fils, som gäller. En trotjänare som brukar leverera väldigt bra drickvärde och oftast slinker ner som vore det saft. Efter rätt många flaskor från Maillard har jag landat i att det finns tre viner som passar mig, i alla fall de flesta år. Dessa är följande:

 • Savigny-Les-Beaune
 • Beaune 1er Cru "Les Grèves"
 • Aloxe-Corton 1er Cru ”Les Lollières”

Sedan har Chorey-Les-Beaune också visat bra takter de senaste gångerna så den landar väl snart på listan. Idel rött, samt enkelt, ärligt och Bourgogne.


Maillards källare oktober 2010


Tillbaka till lådan då....och till flaskan som fått sätta livet till. Det är en 2008 Savigny-Les-Beaune, Domaine Maillard Père et Fils.

Här behövs inga analyser. Det doftar ren Bourgogne-juice med röda bär och kryddiga fat. Smaken eller kanske ännu mer drickbarheten är påfallande. Det här rinner ner utan att man hinner blinka. Ganska enkelt, men väldigt balanserat och lättdrucket. Priset på 17 Euro kan nog ingen klaga över.......

........och kvar ligger elva till och anar ingenting. Känns bra!

5 kommentarer:

 1. Det hade varit trevligt om man haft plats för tolvpack, men tyvärr, den där känslan av elva vilade trotjänare, det blir nog aldrig möjligt i en lägenhet. Apropå Savigny-lés-Beaune så har jag ett par flaskor ifrån Camus Brochon på väg hem. Är det en firma som är bekant?

  Jag kan passa på att nämna att äntligen så tror jag att jag hittat en tysk som kan bistå med lite smått och gott framöver(tror=flaskorna har inte kommit än, så blåsningsrisken är trots allt inte noll). Billigt och dyrt, anonyma och välrenommerade firmor. Dock inga färdiglagrade flaskor i sikte tyvärr. N+M Weine ( http://www.nm-weine.de/ ), 18€ i frakt för ett tolv-pack.

  Kanske du eller någon läsare kan ha nytta av länken...
  /Claes

  SvaraRadera
 2. Camus-Brochon har jag nog aldrig druckit något av. Ibland förundras jag över hur ruskigt många producenter det finns i Bourgogne och att det så ofta ploppar upp namn man inte testat......och då ligger jag ändå i.

  Tack för den länken. Du får gärna ge tumme upp när lådan anländer för jag hamnade direkt i startgroparna för beställning.

  //P

  SvaraRadera
 3. Sådär; idag så damp det ner en låda med lite grejer ifrån Mugneret-Gibourg, JJ Confuron m.m. Efter lite mejlkonversationer fram och tillbaka om flaskor som inte fanns och betalningssätt, så tog det ca 10 dagar mellan betalning och leverans (och då använde jag mig av banköverföring, något som mellan länder kan ta runt 3 dagar).
  /Claes

  SvaraRadera
 4. Då ska jag definitivt ta och plocka ihop en laddning och beställa.

  Fick själv en laddning privatimporterat från Swedish Brand idag. Ska bli ett sant nöje att gå igenom deras producenter.

  SvaraRadera
 5. Claes,

  Beställde ett tolvpack i måndags och det kom alldeles nyss. Snabbt och smärtfritt.

  Stort tack för tipset.

  //P

  SvaraRadera