onsdag 3 augusti 2011

Ett steg i rätt riktning av Charlopin-Parizot

Enligt noteringarna drack vi vår förra och första flaska från Domaine Charlopin-Parizot den 13:e mars i år. Den första bekantskapen var inte direkt positiv, men skam den som ger sig, låt firman få flera chanser. Det går ju inte att döma bort en domän efter ett vin.

Till saken hör att detta är semesterns sista flaska vin. Jag har under flera år börjat jobba en torsdag så att den första komatosen endast pågår i två dagar......och i alla fall vill jag att den sista flaskan innan "allvaret" ska ge några positiva vibbar.

Låt oss gå rakt på't, d.v.s på flaskan med 2008 Bourgogne "Cuvée Prestige", Domaine Charlopin-Parizot.
I näsan är det unga, kirschiga körsbär (lite Anthon Berg-varning) och rostade fat. När den täta frukten och rostningen släpper greppet kan man börja ana orientens kryddpåse, men den springer kurragömmalek i bakgrunden.

Känslan i munnen är att det är ett rätt slankt vin, med ungdomens syra och rödfrukt som huvudinstrument. En svag tendens till tanniner står också att finna, men inte mer än små pyttefjuttekorn som klingar av nästan direkt.

Vad tycker vi den här gången då. Jo, vi är båda överens om att det funkar som ett enkelt vin både till dagens köttfärsbiffar med lite orientalisk kryddning och helt på egen hand. Det ger såklart inga bestående intryck, men det är också ett Bourgogne-klassat vin och då kan man inte begära mer. Priset är 199 bagare och jag kan i och för sig använda pengarna bättre, men vinet funkade och gjorde inte bort sig alls.

Domaine Charlopin-Parizot tog ett steg upp på min skala i alla fall.

4 kommentarer:

 1. Hej! Tack för en bra blogg! Keep up the good work!
  Har inte testat denna producent ännu men har två flaskor 2005 Gevrey-Chambertin La Justice som lurar. Blir lite inspirerad till att knäcka en av dom och se om det är flip eller flop. (Flip enligt Cellar Tracker).

  Mvh Jocke P

  SvaraRadera
 2. Tack för de orden. Jag måste nog också testa något lite mer namnkunnigt av producenten, men de enklare vinerna avslöjar ofta en del.

  Du får gärna meddela om det blev en flip.....alltid kul att veta.

  //P

  SvaraRadera
 3. Gevrey-Chambertinflaskan rök i helgen. Fin balans, relativt kraftig och kryddig, en del utveckling. Läskande och gott. Stora minuset var doften som var ganska anonym under hela kvällen. Mest lite dov mörk frukt och jord. Kul att testa men hade lite högre förväntningar med tanke på årgång och pris (500). // Jocke P.

  SvaraRadera
 4. Jag vet hur det är. Man vill ju ha det bästa av båda världar, både sniffglädje och smekning i munnen.

  Det blir en del små minor på vägen under jakten.

  //P

  SvaraRadera